Ett gigantiskt slukhål i Guatemala city, 2010. Foto: Moises Castillo

Ny teknik ska förutse dödshålen

Uppdaterad
Publicerad

Slukhål kan dra med sig människor, bilar och till och med hela hus. Men ny teknik ska ge hjälp att förutse riskområden, innan det är försent.

Filmer på hus som sugs ned i ett jättelikt hål eller människor som plötsligt faller ned i en öppning på gatan sprids snabbt på nätet. Slukhål fascinerar, skrämmer och till och med roar men de kan orsaka stor förödelse och till och med leda till att människor dör.

Ett av det största slukhålen i världen slukade två hela kvarter i Winter Park i närheten av Orlando i Florida, när det plötsligt öppnade sig 1981. Nu hoppas forskare att ny teknik ska hjälpa till att förutse riskerna.

Bortfrätt berg

 Slukhål uppstår naturligt i områden med porösa bergarter, ofta bestående av kalksten. Regnvatten dräneras ner till berggrunden och löser upp den, en process som kallas karst. Detta händer på grund av att vattnet tar upp koldioxid från luften och marken och blir surt.

Den porösa bergarten fräts ned och stora hålrum bildas under mark. Jordlagret ovanför berggrunden börjar sakta falla nedåt i hålet. Om jorden innehåller lera där partiklar binder hårt till varandra sjunker inte ytan gradvis utan rasar häftigt ner i hålrummet. På så sätt bildas stora slukhål, vissa så stora som 30 fotbollsplaner.

Men slukhål kan även framkallas; husbyggen, borrningar i berggrunden och annan mänsklig inverkan kan leda till att slukhål bildas. Av jordens bergarter består cirka 20 procent av lättlösliga bergartsmaterial och i dessa områden finns det en ökad risk för slukhål på grund av mänsklig påverkan.

Ultraljud avslöjar

En teknik som kan användas för att ge en bild av förhållanden under jord är georadar. Tekniken ger en ultraljudsliknande bild och är särskilt viktigt när stora infrastrukturprojekt och bebyggelse planeras.

En annan teknik som är användbar i att förutse slukhål är transponderteknik. I Florida med sina jättelika grottsystem har tekniken varit till stor hjälp. Dykare kan simma in i grottsystemen och placera ut transpondrar.

Forskarna tar sedan emot signalen ovan jord och kan på så sätt få fram en bild av var grottor går och var risken för slukhål är som störts. Forskare i Florida håller nu på att rita upp en karta som ska visa de mest utsatta områdena.

Helt område försvann

År 2012 uppstod ett gigantiskt slukhål i ett sumpmarksområde, Bayou Corne, i Södra Louisiana, USA. Området var ett stort område med naturgasutvinning och slukhålet skapade därmed stor förstörelse när marken plötsligt rämnade. Orsaken till detta visade sig vara en saltgruva i anslutning till området.

 För att utvinna saltlösningar hade man pumpat ned vatten i berggrunden och till slut hade hålrummet som uppstod när berget gröptes ur blivit för stort och kanterna i hålrummet rämnade. Slukhålet som bildades var nästan 40 våningar djupt och skapade stor förstörelse i området. På grund av att mycket av den teknik som finns idag inte varit tillgänglig bor det idag många människor i områden med potentiell risk för slukhål. Särskilt i Florida är detta ett problem. Husen går heller inte att sälja och människor är därför fångade i sina hem i områden som när som helst kan rasa.

Bortglömda gamla brunnar

I Sverige finns få porösa bergarter som kan ge upphov till slukhål. Därför är det nästan alltid på grund av mänsklig påverkan som slukhål uppstår i Sverige. Dessutom handlar det om mer måttliga hål.

– I Sverige uppkommer hålrum nästan alltid på grund av någon utgrävning. Till exempel en gammal brunn under jord som man inte känner till där locket gett vika. Det kan bilda gropar upp till 2-3 kvadratmeter och 4-5 meter djupt, säger Bo Lind, hydrogeolog vid statens geotekniska institut. De slukhål som ändå uppstår naturligt handlar om en process som liknar slukhål. De är betydligt mindre än de gigantiska hål som uppstår i områden med porösa bergarter.

 – I Sverige finns det vattenflöden under jord som underminerar marken. Exempelvis kan det bildas hål på vägarna. Det är inte så stora områden men tillräckligt för att man ska försvinna ner med hela benet, säger Bo Lind.

Se mer om slukhål i kvällens Vetenskapens Värld, SVT2 kl.20.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.