Många som drabbas av sjukdomen får kraftiga skakningar som biverkning av medicineringen. Men nu vet forskarna var i hjärnan det här uppstår och därmed öppnas nya behandlingsmöjligheter. Upptäckten gjordes av en slump när man mätte hjärnaktiviteten hos råttor med Parkinson.
Parkinson är idag en folksjukdom i Sverige och den drabbade rör sig långsammare och har skakningar. Det beror på att celler i hjärnan som producerar dopamin brutits ned och även om det finns medicin som dämpar skakningarna ger den svåra biverkningar.
– Man får ofrivilliga rörelser som kan vara väldigt handikappande, säger Pär Halje, neurofysiolog i Lund.
Låsning i hjärnbarken
Genom att studera råttans hjärnaktivitet i hjärnbarken istället för i delarna där dopaminet produceras upptäckte forskarna varför rörelserna uppstår.
– Det hänger ihop med en låsning i hjärnbarken, en resonans på 80 hertz. Den hindrar hjärnbarken från att styra kroppen.
Upptäckten ledde till att forskarna också kunde stoppa rörelserna genom att blockera delar i råttans hjärnbark. Det här innebär att man är ett steg närmare att ta fram nya behandlingar.
– Det är farligt att säga att vi hittat botemedel mot Parkinson. Det här ger oss ökad förståelse för parkinson och det ger uppslag till framtida forskning, säger Pär Halje.