Ett positivt allergitest betyder inte nödvändigtvis att barnet verkligen är allergiskt. Enligt de nya riktlinjerna kan man bara säkert avgöra om barnet har jordnötsallergi om allergitest visar positivt och barnet visar symptom när de ätit mat som innehåller jordnötter. Foto: TT

Nya allergiråd – spädbarn ska smaka på jordnötter

Publicerad

Nya amerikanska riktlinjer går ut med att allergikänsliga spädbarn ska smaka på jordnötter. På en konferens idag presenteras de nya anvisningarna som släpps i början av nästa år. Men svenska råd ligger fast.

En brittisk studie som publicerades i början av året visade att det går att minska risken betydligt för att barn ska bli allergiska mot jordnötter genom att låta barnen äta jordnötter. Studien har nu fått effekt och ligger till grund för nya riktlinjer i USA. American College of Allergy, Asthma & Immunologyuppmanar föräldrar att ge sina barn jordnötter för att minska risken för allergi.

Svenska riktlinjer mer passiva

I Sverige har inga förändringar av riktlinjer skett än och Magnus Wickman, professor på Karolinska Institutet som själv forskat på jordnötsallergi menar att de svenska råden är mer passiva, men betonar att det aldrig funnits någon rekommendation som säger att spädbarn inte ska smaka på jordnöt. Hos många föräldrar finns fortfarande uppfattningen att det viktigt att undvika jordnötter helt.

–Vi går inte ut aktivt och uppmanar att föräldrar ska ge sina spädbarn jordnöt. I USA och England har man haft aktiva råd vad gäller undvikande, nu går man alltså in för aktiva råd vad gäller att exponera barnen. Inom Europa säger vi idag att det är en fördel att barn får smaka på all mat inklusive jordnötter från 4 månader då riskerna är betydligt mindre än fördelarna.

Rekommenderar att smaka vid 4 – 6 mån

Enligt de amerikanska riktlinjerna är barn som löper stor risk att utveckla jordnötsallergi de som har svåra eksem och/eller äggallergi. De nya råden rekommenderar att de barnen smakar på mat som innehåller jordnötter vid 4 – 6 månaders ålder – om man genom tester avgjort att det är säkert att göra det.

–De barn som har introducerats till mat med jordnötter och visat sig vara allergiska måste undvika jordnötter helt och hållet, säger Mattthew Greenhawt specialist på allergi, i ett pressmeddelande.

Hoppas på förändrad syn på jordnötsallergi

Barn med känslighet för jordnötter visade sig ha mest fördel av att tidigt få smaka på mat som innehåller jordnötter enligt den brittiska studien, och expertgruppen bakom de nya riktlinjerna hoppas nu att synen på hur man hindrar och förebygger allergi kommer att ändras. Men Magnus Wickman är tveksam till de amerikanska riktlinjerna:

–Allt bygger på en studie från England som publicerades i början av året. Visserligen är studien mycket välgjord men jag anser att fler studier måste ligga till grund för de aktiva råden att exponera, säger Magnus Wickman.

Läs mer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer