Att nyfödda barn drabbas av oväntad plötslig livlöshetsattack, så kallad sudden unexpected postnatal collapse (SUPC), är mycket ovanligt. Men ändå mycket vanligare än vad man tidigare trott enligt den nya studien från Karolinska Institutet i Stockholm.
Risk för funktionsnedsättning
Studien omfattar 68 354 barn födda i Stockholm under 2,5 år och av dessa drabbades 26 av livlöshetsattacker (SUPC). Av 2 600 nyfödda barn riskerar alltså 1 barn att dö strax efter födseln, trots att bebisen är fullt frisk.
Enligt internationella studier dör vart tredje barn som drabbats av SUPC och av dem som överlever en livlöshetsattack får en tredjedel långvariga funktionsnedsättningar.
– Det lyckosamma är att samtliga barn som ingår i vår studie överlevde trots att ett par av dem var nära att dödförklaras, säger barnläkaren Eric Herlenius som ledde studien.
Användning av mobil bara en observation
Enligt Eric Herlenius överlevde barnen tack vare att vårdpersonalen upptäckte att något var fel i tid och att livsuppehållande insatser kunde sättas in så snabbt.
Däremot vill han tona ner ett eventuellt samband mellan mobiltelefonanvändning och plötslig livlöshetsattack.
– Det faktum att vi kunnat observera användning av mobiltelefon i 3 av de 26 fallen betyder inte att det finns något klart samband. Det innebär bara att vi uppmärksammat en av flera tänkbara orsaker till varför man inte haft full uppsikt över barnet.
Viktigast med fokus på barnet
Forskarna känner fortfarande inte till den bakomliggande orsaken till SUPC. Men man tror nu att den allra största riskfaktorn till varför barnet plötsligt slutar andas är att det ligger på mammans mage med ansiktet nedåt.
– Det absolut viktigaste är att ha fokus på barnet. Bebisen ska alltid ligga på rygg och sova när det inte finns någon annan än mamman som kan ha uppsikt över barnet.
Första två timmarna mest kritiska
En förlossning tar på krafterna och det är därför inte så konstigt om mamman är medtagen och trött och inte har den bästa kollen på hur barnet mår, menar Eric Herlenius.
– Man kan säga att mamman precis klarat av ett maratonlopp och att barnet klarat av det dubbla. Risken finns att bebisen hamnar i fel läge när den ligger på mammans bröst eller mage och att mamman är så trött att hon inte märker att barnet har slutat andas och är på väg att dö.
De första två timmarna är som mest kritiska och därför bör det alltid finnas någon annan än mamman närvarande, någon som är medveten om riskerna och vet vad kollaps innebär.
Inte sluta med bebis på mage
Men ska man då sluta att lägga barnet på magen helt och hållet?
– Nej nej, hud mot hud har jättemånga positiva effekter. Det finns otroligt mycket att vinna på att lägga barnet på magen så tidigt som möjligt. Men det är viktigt att man är medveten om riskerna, säger Eric Herlenius.
Vårdpersonal har rutiner för hur ofta mamman och barnet ska tittas till. Men det är inte alltid som det finns en djupare kunskap om plötslig livlöshetsattack. Och Eric Herlenius menar att det förebyggande arbetet kräver både kompetens och tillräckligt hög personaltäthet.
– De första två timmarna efter födseln händer fantastiskt fina saker mellan barn och förälder, men någon måste ha koll. Målet är förstås att bättre kunna förebygga fall av SUPC genom att ta fram bättre riktlinjer och minimera riskfaktorerna.