Nyfödda bebisar smittades inte av sina virussmittade mödrar. Foto: SVT Arkiv

Nyfödda bebisar smittades inte av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Gravida kvinnor som bär på covid-19 tycks vanligen inte föra över sjukdomen på sina bebisar. Det visar två nya kinesiska studier.

Under den senaste månaden har Kina gått ut med två studier som visar på att nyfödda bebisar i normalfallet inte blir smittade av mödrar som drabbats av coronaviruset. Studierna baserar sig på sammanlagt tretton gravida kvinnor som insjuknat i covid-19, nio respektive fyra i första och andra studien. Kvinnorna födde sina bebisar på ett sjukhus i Wuhan. Ingen av de tretton bebisarna drabbades av de allvarliga symptom som kännetecknar sjukdomen, som feber och hosta. 

Förlossningen utfördes via kejsarsnitt 

Alla utom en förlossning utfördes via kejsarsnitt. Läkarna ansåg att metoden var den säkraste för att minska risken för smitta, även om bebisen som föddes vaginalt var fullt frisk. Bebisarna sattes direkt i kuvöser och matades med mjölkersättning.  

En av bebisarna i den senare studien behandlades i tre dagar för en smärre komplikation med andningen. Samma bebis, tillsammans med en annan, fick hudutslag som senare försvann. Nu rapporteras alla bebisar och deras mammor vara fullt friska. Enligt läkarna på sjukhuset i Wuhan är det omöjligt att dra några kopplingar till om komplikationerna berodde på covid-19.   

Oklart om gravida kvinnor är mer utsatta 

Infektioner i luftvägarna som orsakats av andra typer av coronavirus, sars och mers, drabbar gravida kvinnor hårdare än kvinnor som inte är gravida. Det är ännu inte fastställt om samma sak gäller för virussjukdomen covid-19. Ännu finns inga bevis som talar för det. Om coronaviruset drabbar gravida kvinnor på andra sätt är ännu oklart, men Jan Albert, överläkare Karolinska institutet, tror att risken för det är begränsad.  

– Det krävs en längre uppföljningstid för att veta helt säkert, men mitt intryck är att gravida kvinnor inte drabbas hårdare av viruset.

Fall med smittad bebis och större barnstudie

I slutet av förra veckan kom också uppgifter om en coronasmittad bebis i Storbritannien.

Att enstaka bebisar och barn smittas tycks överensstämma med en annan studie som tidskriften Nature Medicine publicerade i förra veckan. Den studien visar att enbart 10 av 745 barn som levt med närstående som varit smittade själva fick smittan, alltså bara 1,3 procent av barnen verkade bli smittade. Dessa barn, de som blev smittade, utvecklade inte heller allvarliga symptom av viruset.

Källa: Frontiers in Pediatrics

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.