Kvinna som insjuknat i malaria får vård på sjukhus i Sudan. Foto: Albert Gonzalez Farran/AP/TT

Nytt hopp i kampen mot malaria

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedlet Ivermectin har visat sig så effektivt mot flodblindhet och elefantiasis att forskarna som tagit fram det får årets Nobelpris i medicin. Nu visar forskning att läkemedlet även verkar fungera mot malaria.

Ivermectin är ettläkemedel som dödar de rundmasklarver som tarsig in i människokroppen, där de kan leda till flodblindhet ochelefantiasis. Preliminära resultat från en ny studie visar nuatt Ivermectin verkar fungera på samma sätt när det gällermalariamyggan.

16 procentig minskning hos barn

I studien fick invånarna i fyra byar i västafrikanska Burkina Faso en dos Ivermectin var tredje vecka under några månader.

Enligt forskarna minskade då malariautbrotten hos barnen med 16 procent.

”Resultaten ärpreliminära, men vi förväntar oss att se ytterligare minskning avmalaria ju längre tid studien pågår”, menar Brian D. Foy, som är enav forskarna bakom projektet, i ett uttalande.

Giftigt för malariamyggan

Tidigare studier harvisat att Ivermectin är giftigt för myggor som bär påmalariaparasiten, men den här studien är den första som visat attläkemedlet faktiskt minskar utbrotten av malaria.

Mats Wahlgren,professor i parasitologi vid Karolinska institutet och medlem avNobelförsamlingen, menar att resultaten av studien visar attmekanismen bakom Ivermectin kan användas i kampen mot flera olikatropiska åkommor:

– Men man behöver fler studier. Samtidigt ärdet tydligt att det måste finnas tillgängligt för många människorför att verkligen få en effekt.

Gav patentet till WHO

Redan i dag delas Ivermectin utgratis och fortlöpande i flera områden i Afrika, Asien och Sydamerika för olika tropiska sjukdomar. 

Det ärmöjligt i och med att forskarna bakom Ivermectin gav patentet tillvärldshälsoorganisationen WHO, som sedan början på 90-taletfinansierat omfattande massmedicineringskampanjer.

Willliam C Campbell och Satoshi Õmura har bedrivit den forskning som ligger till grund för Ivermectin.

För det belönas de med två av åretsNobelpris i medicin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.