Nytt mystiskt fynd: 25 gigantiska figurer i Perus öken

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologer har med hjälp av drönare hittat 25 enorma figurer i ett ökenområde i Peru, i närheten av Nascalinjerna. De så kallade geoglyferna tros ha skapats för mer än 2000 år sedan.

Geoglyfer är enorma figurer skapade på marken och som kan betraktas från långt avstånd. De mest kända är Nascalinjerna i södra Peru som skapades av nascakulturen 200-700 e. Kr. De består av en rad enorma stiliserade bilder av djur och växter, samt geometriska figurer, omkring 100 meter långa och breder ut sig över ett 500 kvadratkilometer stort ökenområde. Många av dessa skapades sannolikt tidigare av paracaskulturen som fanns i området.

25 helt nya fynd

Nu har forskare upptäckt 50 nya, odokumenterade geoglyfer i området med hjälp av drönare. Hälften av dem var helt okända, medan lokalbefolkningen hade kännedom om de övriga 25. De föreställer bland annat en dansande kvinna och en späckhuggare. Forskarna tror att de har skapats av paracaskulturen för mer än 2000 år sedan.

Till skillnad från Nascalinjerna, som enbart kan ses från luften, kan dessa Palpalinjer skapade av paracaskulturen, ses från marken då figurerna är skapade på kullar.

Drönare bakom upptäckten

Enligt arkeologen Johny Isla Cuadrado, ansvarig för regionens kulturarv gör drönarna det möjligt att upptäcka nya geoglyfer i området. De har än så länge bara sett dem från drönarbilder och nästa steg är nu att utforska dem närmare.

Geoglyfer skapades under en period av 1200 år och arkeologer har länge grubblat över vilket syfte de hade, varför de är så stora och varför de skapades under så långt tidsspann.

Mysterium varför de skapades

Somliga tror att linjerna var en del av folkets religiösa ritualer, där de framförallt bad gudarna om vatten. Andra spekulerar att de är ämnade att förmedla budskap till de gudar som de hade. Men än så länge är svaren höljt i dunkel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.