Med hjälp av prover från cancerpatienter har forskarna kunnat se att ”interstitium” finns i hela kroppen och kan vara det som hjälper till att sprida cancer från en tumör. Foto: TT/Scientific reports

Forskare kan ha upptäckt nytt organ i människokroppen

Publicerad

Vätskefyllda utrymmen under huden skulle kunna vara ett hittills oupptäckt organ, som kan bidra till att cancer sprids i kroppen. Det menar amerikanska forskare i en ny studie.

Med hjälp av ny teknik har forskarna undersökt den vätska som finns i de vävnader under huden som kallas “interstitium” och som omger kärl och organ. De säger sig ha upptäckt ett nätverk av vätskefyllda utrymmen som skyddar kroppens vävnader.

Studien har publicerats i tidskriften Scientific Reports och forskaren bakom, Neil Theise, anser att de vätskefyllda hålrummen skulle kunna vara ett hittills oupptäckt organ.

Foto: Scientific Report.

– Först antog vi att det bara handlade om en vävnad med intressanta egenskaper. Men sedan får man tänka på hur begreppet ”organ” definieras. Vanligtvis handlar det om två saker: att det ska ha en enhetlig struktur eller att det är en vävnad med enhetlig struktur, eller att det är en vävnad med enhetlig funktion, säger Neil Theise enligt CNN.

Han menar att hålrummen uppfyller båda dessa krav.

– Strukturen är densamma var man än tittar på den, och samma gäller funktionerna som vi nu börjar att förstå.

Ställer sig tveksam

Men alla är inte lika övertygade om den nya definitionen.

– Vi har en mängd vätskefyllda hålrum i kroppen. Då kommer man in på frågan om vad som är ett organ. När vi tänker oss organ handlar det ofta om avgränsade anatomiska strukturer. Jag ställer mig tveksam till kategoriseringen av den här strukturen som ett organ, säger Hans Gustaf Ljunggren, professor vid institutionen för medicin vid Karolinska Institutet, till SVT Nyheter.

Kan vara spridningsväg

De amerikanska forskarna bakom studien menar också att de vätskefyllda hålrummen kan underlätta för cancerceller att spridas i kroppen.

– Den här upptäckten är extremt spännande, eftersom vi nu skulle kunna förklara cancerspridning och vissa inflammationer i kroppen. Vi hoppas att det banar väg för forskning och diagnostisering av sjukdomar och kanske till och med nya behandlingsmöjligheter, säger Petros Benias, en av forskarna bakom studien, skriver CNN.

Rättelse

Visa

I en tidigare version av texten kunde det uppfattas som att interstitium var en ny upptäckt, så är inte fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer