Foto: Scanpix

Nytt steg emot supervaccin

Uppdaterad
Publicerad

Personer som vaccinerades mot svininfluensan fick skydd även mot andra influensavirus, visar ny studie.

Varje säsong har sin influensa, och att sjuktalen ökar framåt senhösten är ett årstidstecken så gott som något. Immunologernas dröm är därför ett ”supervaccin” som skulle kunna mota flera virus i dörren, för att komma ifrån de årliga vaccineringsprogrammen mot nya muterade varianter av säsongsinfluensan.

Och nu kan forskare vara en lösning på spåren. I en ny studie som publiceras i tidskriften PNAS har ett amerikanskt forskarlag nämligen upptäckt att personer som vaccinerades mot svininfluensan, H1N1, bär på antikroppar även mot influensavirus av typerna H5N1 och H3N2. Vaccineringen gjorde alltså att de utvecklade skydd mot flera stammar av influensaviruset.

Fågelinfluensan

Virus med akilleshäl

Redan förra året gjordes upptäckten att de som smittats av svininfluensan producerade höga nivåer av antikroppar som skyddade även mot andra influensavirus. Och nu kan man alltså se samma effekt även hos personer som vaccinerades mot H1N1.

Forskarna har undersökt antikroppar hos 24 vuxna som vaccinerade sig mot svininfluensan 2009. Alla hade utvecklat antikroppar mot influensaviruset, och det forskarna också såg var att antikropparna angrep en specifik del av viruset som inte ändras särskilt mycket genom mutationer.

Detta gör att vaccinet potentiellt kan skydda mot flera olika stammar av influensavirus, vilket är ovanligt.

– Den här upptäckten skulle kunna vara ett stort steg mot att utveckla ett vaccin som kan ge antikroppar som skyddar mot flera olika virusstammar, även mot knepiga mutationer som kan ha svåra konsekvenser i form av sjukdom och död, säger Rafi Ahmed, en av forskarna bakom studien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelinfluensan

Mer i ämnet