Forskarna vid Centrum för medicinsk bildanalys och visualisering i Linköping kan numera få ut ännu mer information ur röntgenbilderna. Anders Persson vid CMIV tror att det kommer att bli möjligt att screena stora delar av befolkningen för att hitta dem som ligger i riskzonen för att drabbas av en hjärtinfarkt – men att det ligger långt in i framtiden.

Nytt vapen i kampen mot hjärtdöden

Uppdaterad
Publicerad

Anders Wahl trodde att han var frisk, trots att han stod på gränsen till en hjärtinfarkt.

Han är en av de patienter som har undersökts med den senaste röntgentekniken – som forskarna hoppas ska bidra till att rädda ännu fler liv i framtiden.

Varje år dör omkring 30 000 svenskar i hjärt- och kärlsjukdomar. Det är den vanligaste dödsorsaken i Sverige.

Statistiken kan verka dyster – en mindre stad som går i graven varje år, men faktum är att dödstalen har halverats sedan slutet av 80-talet.

– Förmodligen beror den kraftiga minskningen delvis på att folk lever sundare idag än för 30 år sedan – men även på att vården blivit bättre, säger Eva Swahn, professor i kardiologi vid universitetssjukhuset i Linköping.

Oblodig teknik

Samtidigt sker det en snabb teknisk utveckling, bland annat när det gäller att upptäcka patienter som riskerar att få en hjärtinfarkt. Ett sjukdomstillstånd om ligger bakom omkring 8000 dödsfall varje år.

En infarkt inträffar när hjärtats kranskärl sätts igen och inte längre kan förse hjärtmuskeln med syre.

På Centrum för medicinsk bildanalys och visualisering, CMIV, vid Universitetssjukhuset i Linköping, forskar man på olika sätt att förbättra de röntgenmetoder som används.

Här görs numera så kallade oblodiga undersökningar – där man undersöker hjärtats kranskärl i en datortomograf. Maskinen använder röntgenstrålning för att bygga upp detaljerade tredimensionella bilder.

Billigare och snabbare

Tekniken ersätter delvis den gamla metoden – som kräver att man går in med en sond i patientens pulsåder.

– Datortomografi är väldigt mycket snabbare, den kostar mindre än en tredjedel av den traditionella metoden och du kan gå hem direkt efter undersökningen, säger Anders Persson, professor vid CMIV.

– Det finns ganska stora vetenskapliga studier och där man jämfört de två teknikerna och de visar att de är ungefär lika bra när det gäller att bedöma kranskärlen.

En för del med den här tekniken är att man kan sålla bort friska patienter– istället för att gå vidare med till dyra och besvärliga behandlingar i onödan.

Nära infarkt

Problemet är bara att många som skulle behöva undersökas aldrig kommer hit innan det är försent.

– Ja det är vanligare än man tror. Ungefär hälften av alla som får ett akut hjärtstopp, som medför att man avlider, har ingen aning om att de riskerar att få en hjärtinfarkt, säger Anders Persson.

Ett exempel är Anders Wahl i Linköping.

Det började med att han deltog i en forskningsstudie.

– Det var ju bara en slump. Jag fick ett brev att jag var utvald och jag var lite tveksam först, men min fru sa ” det är bara att köra”.

Vad tyckte du själv om din hälsa?

– Jag trodde själv att jag var superfrisk. Jag hade känt att jag hade lite dålig kondition, men trodde att det var en åldersåkomma.

Men trots att han förväntades vara frisk, blev det ett helt annat resultat.

Röntgenundersökningen visade att samtliga av Anders kranskärl hade förträngningar, och resultatet blev en bypassoperation förra våren.

Idag mår han bra och är han tillbaka på jobbet, men han inser vad som skulle ha hänt om hjärtfelet inte upptäckts. 

– Förr eller senare hade jag ju fått en hjärtinfarkt, säger han.

Screening på sikt

Så varför undersöker man i så fall inte alla människor, till exempel över en viss ålder, om det finns teknik för att undvika plötsliga dödsfall?

Svaret: Pengar.  

– Många undrar varför vi inte undersöker alla som kommer in här på sjukhuset. Det går snabbt, det är enkelt. Problemet är att det är väldigt många som inte har några förändringar, och det skulle betyda att man ta resurser från dem som behöver det bättre, säger Anders Persson.

– Skulle man börja med screening så måste man köpa väldigt många datortomografer, och man måste utbilda väldigt mycket personal, och jag tror att vi inte är mogna för det idag.

Tror du att det är dit det går?

– Ja, på sikt så kommer det naturligtvis, det tror jag, men jag tror att det är på ganska lång sikt.

Simulera flödet

Samtidigt går den tekniska utvecklingen framåt.

Numera kan forskarna här i Linköping också simulera flödet i hjärtat med hjälp av datortomografen. Informationen finns i de data som redan har samlats in under kärlröntgen, så det krävs ingen ny undersökning.

Bara massor av datorkraft.

– Från början använde vi nationellt superdatorcentrums stora dator som är som en fotbollsplan, men nu går det snabbare, och i framtiden kommer det att gå väldigt snabbt, säger Anders Persson.

Förhoppningen är att det i så fall ska bli ett steg på vägen mot att pressa ned hjärtdödligheten ytterligare.

– Jag hoppas att man kan halvera det ytterligare en gång i alla fall, säger Eva Swahn.

Då skulle hjärtsjukdom inte längre vara den vanligaste dödsorsaken?

– Nej det skulle den ju inte, faktiskt inte...

Se mer om den nya röntgentekniken i Vetenskapens Världs sommarrepris i kväll 31 juli 20.00 i SVT2 och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.