”Odlad lax är fortfarande nyttig”

Uppdaterad
Publicerad

Flera studier har på senare år visat att halten av nyttiga fettsyror i odlad lax har minskat med upp till 50 procent, framför allt därför att laxen numera till stora delar äter vegetariskt foder.

Men en ny internationell studie, AquaMax, som letts från Norge, vill nu återupprätta den odlade laxens något skamfilade rykte som näringskälla.

I studien konstateras att mycket av det fiskbaserade foder som ges till odlad lax kan ersättas med vegetariskt foder utan att laxen blir mindre nyttig som människoföda.

Forskningsprojektet, med 33 deltagare från 14 länder, har letts av National Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES) i Norge. NIFES är ett forskningsinstitut knutet till norska Fiskeri- og kystdepartementet. Det arbetar oberoende av fiskerinäringen.

Syftet var dels att ta fram fiskfoder med högsta möjliga andel vegetariska ingredienser utan att laxens hälsa påverkas, dels att se till att lax som fått detta foder är säker och hälsosam ur konsumentsynpunkt.

-Vi vet att vi riskerar att gå miste om en del av de nyttiga marina omega 3-fettsyrorna genom att ändra fiskfodrets sammansättning, säger Öyvind Lie, chef för NIFES.

Mindre dioxin

-Men de marina ingredienserna kan innehålla mer gifter som dioxin, PCB och bromerade flamskyddsmedel jämfört med vegetariska ingredienser. Vi har noterat avservärt lägre dioxinnivåer i fisk som matats med vegetariska ingredienser, säger han.

Nyligen gjorde norska radion, NRK, en egen undersökning av halten av omega 3 i odlad lax och kom fram till att den minskat kraftigt de senaste tio åren. Laxen får ca 70 procent vegetariskt foder, enligt NRK.

”Veckobehovet täcks nog inte”

– Veckobehovet av omega 3-fettsyror för friska människor täcks nog inte av att bara äta lax till middag två gånger i veckan, säger professor Harald Arnesen på Oslo Universitetssykehus Ullevål till NRK.

En liknande test av odlad lax gjorde Aftonbladet 2007. Där testades nio olika laxsorter och inte ens hälften av dem nådde upp till de nivåer av omega 3 som Livsmedelsverket rekommenderar.

-Men lax är fortfarande en bra omega 3-källa jämfört med exempelvis kyckling, sade Livar Fröyland, professor och forskningschef vid norska institutet för närings- och fiskfrågor i Bergen, till Aftonbladet.

Även Testfakta gjorde 2008 ett test av odlad lax, där man kom fram till att halterna av omega 3 varierar. De har också fått en kommentar från Livar Fröyland, som framhåller att en portion lax ger mer än dagsbehovet av omega 3, även om halten har minskat de senaste tio åren.

Forskarna i AquaMax kom fram till att 70 procent av fiskoljan och 80 procent av de marina proteinerna i fodret kunde ersättas med vegetariska ingredienser utan någon skadlig effekt på fiskens hälsa. Dessutom verkade laxen, enligt dem, även med en så radikalt ändrad diet förbli en bra källa till fettsyror som är nyttiga för människor.

Dilemma för gravida

AquaMax-projektet har särskilt riktat in sig på fisk som mat till gravida kvinnor.

– Gravida kvinnor och barnen de väntar är de mest sårbara när det gäller gifter som dioxiner. Samtidigt har de också det största behovet av de näringsämnen som finns i fisk. Det här är ett dilemma för kvinnorna, säger Öyvind Lie.

62 gravida kvinnor fick två gånger i veckan äta lax som fötts upp på en speciell diet där stora delar av de marina ingredienserna ersatts med vegetariska. Sedan följdes också barnen upp under sina första sex månader.

I kontrollgruppen som också bestod av 62 gravida kvinnor, fick dessa äta samma mängd fisk som de normalt skulle göra.

– Där de här kvinnorna bor, i Southampton i Storbritannien, utgör fisk en väldigt liten andel av matintaget, säger Öyvind Lie.

Omega 3-nivåerna höjdes

Han säger att resultaten var uppmuntande.

– I gruppen som åt lax höjdes nivåerna av omega 3 både hos barnen och deras mödrar. Detta trots att laxen hade fått mindre omega 3 via sitt foder.

Det här innebär, enligt Öyvind Lie, att lax kan födas upp på en diet med hög andel vegetariska ingredienser.

– Sådan här kunskap är viktig för de myndigheter som ger ut riktlinjer om konsumtion av fisk, säger han.

Maria Holmin

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.