Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kött från vilda djur kan starta pandemier

Publicerad

Kött från vilda djur har alltid ätits av människor på landsbygden runt om i världen, men nu konsumeras köttet även i tätbefolkade områden. Det ökar risken för pandemier.  

Handel med vilda djur har fortsatt trots att WHO, i samband med covid-19-pandemin, rekommenderade att stänga de marknader där vilda djur säljs.  

Vi sätter samman fem till tjugo olika arter, levande som döda på de här marknaderna. Det är inte naturligt, säger Sharon Deem, veterinär vid Saint Louis Zoo Institute for Conservation medicine i USA.

Virus och parasitarter

Köttet från de vilda djuren innehåller ett femtiotal olika bakterier, virus och parasitarter som är överförbara till människor.

– Från den allra första interaktionen mellan djur och människor så riskerar vi att utsättas för sjukdomsframkallande virus eller andra mikroorganismer. Det sker antingen via luften eller genom saliv, avföring och blod, enligt Sharon Deem. 

Se hela Vetenskapens värld: Så uppstår nya pandemier på SVT Play eller i SVT2, 20 00 på måndag den 20 februari

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.