Oljan kan gynna fiskbestånden

Uppdaterad
Publicerad

Oljan från läckaget i Mexikanska Golfen har nu nått kusten i delstaten Louisiana. Och de direkta effekterna på kustekosystemen kan bli stora. Men på lång sikt kan faktiskt den här typen av oljekatastrofer vara bra för fiskbestånden eftersom överfiskningen minskar, menar professor Olle Lindén.

Fortfarande läcker olja ut från havsbottnen efter oljeplattformen Deepwater Horizons haveri i förra veckan. USAs oceanografiska myndighet NOAA beräknar att läckaget just nu uppgår till 800 000 liter olja per dygn, och läckan kommer också vara svårt att få stopp på tror experter.

Samtidigt har nu oljebältet tagit sig fram till Louisianas kust, och hotar känsliga kustnära ekosystem som saltträsk och mangroveskogar. Olle Lindén, professor i marin miljövård vid WMU i Malmö, har studerat oljeutsläpps påverkan på den marina miljön vid tidigare olyckor och menar att hur stora skadorna blir beror mycket på tidvatten och väderförhållanden.

– Om oljan kommer in med lågvatten så fastnar det mesta i ytterkanten av kusten och blir då inte så svårsanerad. Men om den kommer med högvatten så kan den tränga längre in till mangroveskogarna, och där är det svårt att sanera utan att ställa till mer skada än nytta, menar Olle Lindén.

Oljan är inte så giftig biologiskt sett och det stora hotet mot djurlivet vid kusten är oljans klibbighet. Och de långvariga negativa effekterna på ekosystemen är inte så stora, förutsatt att oljan stannar i saltvattenträsken vid kusten.

– Mycket av oljan dunstar ute till havs och det är inte givet att all olja kommer i land. Oljeutsläppet nu är inte så stort räknat per tidsenhet, men det är idag omöjligt att säga hur länge det kommer pågå, säger Olle Lindén.

Läckaget ligger på otillgängliga 1500 meters djup och arbetet med att få stopp på det är mycket svårt. Det finns bara ett fåtal skepp i världen som har utrustning för att utföra de borrningsarbeten som krävs, vilket kan försena arbetet. Men Olle Lindén menar att sådana här oljeutsläpp ironiskt nog kan ha positiva effekter på fiskbestånden i området.

– Det stora miljöproblemet idag är överfiskning. De bestånd av fisk och ostron som finns lever inte normala liv och fiskas ut innan de hunnit fortplanta sig. Detta sker avsiktligt och är värre än oljeutsläppet.

Nu blir det troligen ett köpstopp på fisk och skaldjur från området, eftersom man inte vill riskera att få ut potentiellt oljeskadade livsmedel på marknaden. Och detta kan bli ett andningshål för fiskbestånden i regionen.

– Vid tidigare oljeutsläpp av liknande slag har man kunnat se just dessa positiva effekter på fisk- och skaldjurbestånden, säger Olle Lindén.

Olof af Wåhlberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.