Oljesand – svartare än svart

Uppdaterad
Publicerad

Oljesand svartare än svart Igår inledde Statoil sin utvinning av olja från oljesand trots sina miljövänliga framtidsvisioner och trots att det har allvarliga konsekvenser för miljön på både kort och lång sikt.

I takt med att priset på råolja gått upp har man börjat undersöka nya möjligheter till utvinning av olja från oljesand och flera av världens oljebolag miljardsatsar på sanden som kan bli till svart guld. Förutom bidraget till klimatförändringarna har utvinningen av oljesand allvarliga effekter på såväl ekosystem som vattendrag.

Miljö-vän eller -bov?

Statoil marknadsför sig själva som ett av världens mest ansvarstagande oljebolag. Oljesandsutvinningen ser de som ett miljöprojekt eftersom de har ambitionen att sköta utvinningen bättre än andra bolag.

2007 köpte Statoil rättigheterna till att utvinna olja från oljesanden i Alberta, Kanada. Och igår inleddes alltså en ny epok i koncernens historia med mycket energikrävande utvinning av olja.

Enligt CAPP:s, Canadian Association of Petroleum Producers, siffror från 2010 så är utsläppen av koldioxid nästan dubbelt så stor vid utvinningen av olja från oljesand (19-21 kilo CO2/fat, beroende på teknik) än konventionell utvinning av olja, i till exempel Saudi-Arabien (12 kilo CO2/fat).

Statoils egna siffror visar på mycket större utsläpp (60 kilo CO2/fat). Det är nästan åtta gånger mer än utsläppen vid deras konventionella utvinning av olja i Nordsjön (7,8 kilo CO2/fat) och fem gånger mer än utsläppen i Saudi-Arabien.

Emma Hagmann Hansson

SVT vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.