Opinionsmätningar är ganska bra på att indikera hur valresultatet kommer att se ut. Foto: Pontus Lundahl/TT

Opinionsmätningar mycket bättre än sitt rykte

Publicerad

De senaste åren har det riktats mycket kritik mot opinionsundersökningar. Men nu har forskning visat att de är mer träffsäkra och pålitligare än vad man trott.

Om några månader är det dags att gå till valurnorna igen och med det kommer opinionsmätningar få ta sin plats på agendorna.

Men hur träffsäkra och trovärdiga är de egentligen? Ganska mycket. De har till och med blivit lite bättre på att pricka rätt. Detta visar en ny studie som publicerats i Nature Human Behaviour.

Stor studie

Över 30 000 opinionsmätningar som gjorts mellan 1942 och 2017 från olika länder har analyserats av brittisk-amerikanska forskare i statsvetenskap.

De tittade först på hur många procent ett parti hade förutspåtts att få och jämförde det sedan med det faktiska valresultatet.

Överraskande resultat

De fann att mätningarna har varit ganska bra på att spegla valresultatet och att precisionen istället har förbättrats lite över tid. Dan Hedlin, professor i statistik vid Stockholms universitet, har läst studien och finner resultatet lite överraskande.

– Enskilda undersökningar kan ju förstås missa ordentligt ibland, men att träffsäkerheten hos många olika opinionsmätningar har varit så stabil över en så lång tid är spännande, säger han.

I studien ingick även nästan 900 svenska opinionsundersökningar från de senaste fyra valen. Det visade sig att mätningarna i Sverige till och med är mer precisa än andra länders, skriver Will Jennings, en av forskarna bakom studien, i ett mejl.

Finns problem

Men det finns fortfarande problem som opinionsinstitutionerna måste reda ut, menar Will Jennings. Ett av dem är att allt färre är villiga att svara på enkäterna, något som företagen har löst genom att skicka enkäterna till ännu fler personer.

Trots problemen tycker Will Jennings att de har visat på att det inte finns något att oroa sig över.

– Men utöver några enstaka fall verkar det som att opinionsinstitutionerna har varit bra på att anpassa sig till de nya problemen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.