Öppna kontorslandskap orsakar stress

Publicerad

Öppna kontorslandskap hyllades från början som en grogrund för delad kunskap. Men kreativiteten hämmas menar australiensiska forskare, som nu förespråkar en ny inriktning.

Vi stör varandra när vi tvingas utföra olika arbetsuppgifter i samma utrymme. Det menar australiensiska forskare som tittat på hur vår kreativa förmåga påverkas av en stökig omgivning.

– Oftast när vi jobbar i öppna arbetsmiljöer så känner vi människorna runt omkring oss, och då vill vi inte missa vad de pratar om. Det här gör att vi blir mindre uppmärksamma, mer frustrerade, mindre tålmodiga med människorna runt omkring oss och att vi oftare hamnar i konflikter med varandra, säger arbetsmiljöforskaren Libby Sander.

Resultatet har alltså blivit nästan precis det motsatta mot vad det öppna landskapet från början skulle skapa.

– Den grundläggande tanken bakom det öppna landskapet var att ta bort barriärerna inom en organisation. Att sätta alla medarbetare i ett öppet landskap skulle i teorin förbättra samarbete, säger Richard de Dear, professor i arkitektur.

Genom att mäta nivåer av stresshormon hos personer som fått arbeta i öppna kontorslandskap respektive slutna rum har de kommit fram till att bullret i de öppna miljöerna orsakar stress, vilket i sin tur leder till bland annat minskad produktivitet.

Nya arbetsuppgifter – andra förutsättningar

Den öppna lösningen var ett svar på de enskilda rum som dominerade kontorsutformningen till för ungefär 50 år sedan.

De enskilda rummen kom i sin tur till som ersättare för den tidigare kontorsutformningen, där medarbetare satt i rader med en chef längst fram.

Men i takt med att samhället gått framåt har också arbetsuppgifterna förändrats, och idag är ytterligare en förändring påkallad.

– Vissa har behov av att prata högt i telefon, andra har behov av att sitta väldigt tyst och avskilt. Det man har invänt mot de öppna kontorslandskapen är att de inte riktigt tillgodoser något av det utan blir som en medelväg, säger Johanna Munck på arkitektbyrån Tengbom.

Snart väljer vi arbetsutrymme efter behov

Ett av svaren är så kallade aktivitetsbaserade kontorslandskap, där man istället för att göra allt vid samma plats väljer plats efter aktivitet.

– Det man gör nu handlar om att försöka bygga in en större variation. Tanken är att man med bärbar teknik kan söka upp just den sortens plats man behöver just den dagen, säger Johanna Munck.

Exempelvis kan man bygga in tysta utrymmen för dem som behöver sitta och arbeta intensivt med text eller kod och mer tillåtande miljöer för dem som behöver prata i telefon.

– Tysta miljöer görs ofta i en ficka i lokalen, inte i ett stängt rum. Och oftast är det kombinationen av utrymmet och text som informerar om platsen, som att man inte får prata i telefon där, säger Johanna Munck. Jag skulle inte säga att man adderar så jättemycket mer ljudabsorberande material. Om byggnaden är bra gjord från början så är min uppfattning att det inte spelar så stor roll om man lägger till ljudabsorberande möbler.

Inslaget om kontorslandskap sänds också i vetenskapens värld den andra november klockan 20.00 i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer