Öppna kontorslandskap orsakar stress

Publicerad

Öppna kontorslandskap hyllades från början som en grogrund för delad kunskap. Men kreativiteten hämmas menar australiensiska forskare, som nu förespråkar en ny inriktning.

Vi stör varandra när vi tvingas utföra olika arbetsuppgifter isamma utrymme. Det menar australiensiska forskare som tittat på hurvår kreativa förmåga påverkas av en stökig omgivning.

– Oftast när vi jobbar i öppna arbetsmiljöer så känner vimänniskorna runt omkring oss, och då vill vi inte missa vad depratar om. Det här gör att vi blir mindre uppmärksamma, merfrustrerade, mindre tålmodiga med människorna runt omkring oss ochatt vi oftare hamnar i konflikter med varandra, sägerarbetsmiljöforskaren Libby Sander.

Resultatet har alltså blivit nästan precis det motsatta mot vad detöppna landskapet från början skulle skapa.

– Den grundläggande tanken bakom det öppna landskapet var att tabort barriärerna inom en organisation. Att sätta alla medarbetare iett öppet landskap skulle i teorin förbättra samarbete, sägerRichard de Dear, professor i arkitektur.

Genom att mäta nivåer av stresshormon hos personer som fått arbetai öppna kontorslandskap respektive slutna rum har de kommit framtill att bullret i de öppna miljöerna orsakar stress, vilket i sintur leder till bland annat minskad produktivitet.

Nya arbetsuppgifter – andra förutsättningar

Den öppna lösningen var ett svar på de enskilda rum som domineradekontorsutformningen till för ungefär 50 år sedan.

De enskilda rummen kom i sin tur till som ersättare för dentidigare kontorsutformningen, där medarbetare satt i rader med enchef längst fram.

Men i takt med att samhället gått framåt har ocksåarbetsuppgifterna förändrats, och idag är ytterligare en förändringpåkallad.

– Vissa har behov av att prata högt i telefon, andra har behov avatt sitta väldigt tyst och avskilt. Det man har invänt mot de öppnakontorslandskapen är att de inte riktigt tillgodoser något av detutan blir som en medelväg, säger Johanna Munck på arkitektbyrånTengbom.

Snart väljer vi arbetsutrymme efter behov

Ett av svaren är så kallade aktivitetsbaserade kontorslandskap, därman istället för att göra allt vid samma plats väljer plats efteraktivitet.

– Det man gör nu handlar om att försöka bygga in en störrevariation. Tanken är att man med bärbar teknik kan söka upp justden sortens plats man behöver just den dagen, säger Johanna Munck.

Exempelvis kan man bygga in tysta utrymmen för dem som behöversitta och arbeta intensivt med text eller kod och mer tillåtandemiljöer för dem som behöver prata i telefon.

– Tysta miljöer görs ofta i en ficka i lokalen, inte i ett stängtrum. Och oftast är det kombinationen av utrymmet och text sominformerar om platsen, som att man inte får prata i telefon där,säger Johanna Munck. Jag skulle inte säga att man adderar såjättemycket mer ljudabsorberande material. Om byggnaden är bragjord från början så är min uppfattning att det inte spelar så storroll om man lägger till ljudabsorberande möbler.

Inslaget om kontorslandskap sänds också i vetenskapens värld denandra november klockan 20.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.