Kometen ”C/2019 Q4” har setts till i närheten av Mars genom Kanada-Frankrike-Hawaii-teleskopet på Hawaii nyligen. Foto: NASA/JPL/Canada-France-Hawaii Telescope/Handout/Reuters/TT

Forskare: Interstellär komet observerades vid Mars

Uppdaterad
Publicerad

En komet som troligtvis inte hör hemma i vårt solsystem har nyligen observerats nära Mars bana, enligt forskare vid Hawaii universitet. Det kan vara andra gången någonsin som den här typen av komet utifrån syns till i vårt solsystem.

– Det är väldigt ovanligt att man observerar den, säger astronomen Bengt Edvardsson vid Uppsala universitet.

Nyligen observerades en komet i närheten av planeten Mars bana, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Varifrån kometen kommer är svårt att säga, men enligt forskare är det mest troliga att den är interstellär, det vill säga att den inte är från vårt solsystem.

Karen Meech, astronom vid Hawaii universitet, ingår i det forskarlag som har observerat och försökt undersöka kometen.

– Alla är hundra procent övertygade om att den verkligen, verkligen är interstellär, berättar Karen Meech för Reuters.

Ovanligt hög fart

Kometens bana upptäcktes först av astronomen Gennady Borisov, som menar att den följer en bana som är kraftigt böjd mot solen. Den har även en ovanligt hög fart, vilket är ett bevis för att den härstammar utanför vårt solsystem.

– Vår stjärna solen har miljardtals kometer runt sig. De flesta är så långt bort att vi aldrig ser dem. Det här kan vara en komet som har bildats runt en annan stjärna, har lämnat den och har råkat komma in i vårt solsystem. När den närmar sig solen har man lyckats upptäcka den, förklarar den svenska astronomen Bengt Edvardsson.

Cigarrformat objekt

2017 var första gången ett liknande objekt sågs till i vårt solsystem. Den beskrevs som cigarrformad och fick namnet ”Oumuamua”, ett namn med Hawaii-ursprung som betyder ”budbärare från fjärran”. Det är inte säkert om ”Oumuamua” är en komet eller en asteroid, en lite fastare kropp, enligt Bengt Edvardsson. 

– När en komet kommer in mot solen blir de uppvärmda och skickar ut en svans av partiklar, stoft och gas. ”Oumuamua” visade ingen svans och var oväntat “orund” för att vara en komet, men den kanske skulle ha visat en svans om den kommit närmare solen, säger Bengt Edvardsson.

Den nya kometen har fått namnet ”C/2019 Q4” av astronomerna. Den 8 december förväntas den vara som närmast solen och är då runt 300 miljoner kilometer från jorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.