Forskare som undersökt kvarlevorna uppskattar att mammutkalven dog och frystes ner under istiden för över 30 000 år sedan. Foto: Yukons myndighet/TT

”Perfekt” mammutkalv hittad i Kanada

Publicerad

Trots att den legat begraven i permafrost i över 30 000 år hade mammutkalven som hittades i nordvästra Kanada fortfarande hår, hud och betar när den upptäcktes.

Det unika fyndet gjordes av gruvarbetare när de arbetade i Klondike guldfält i Yukon-territoriet den 21 juni. Kalven som grävdes fram ur permafrosten tros vara en hona och forskare som undersökt kvarlevorna uppskattar att den dog och frystes ner under istiden för över 30 000 år sedan, skriver myndigheterna i Yukon i ett pressmeddelande.

Den ullhåriga mammutkalven har fått namnet ”Nun cho ga”, vilket betyder ”stor djurunge” på det lokala ursprungsbefolkningens språk Hän. Yukon-terrirotiet är känt för många fynd av istidsfossiler, men mumifierade kvarlämningar med både päls och hud är mer sällsynta. Nun cho ga är den bäst bevarade mammuten som någonsin hittats i Nordamerika. För forskaren Grant Zazula innebar upptäckten att en livslång dröm gick i uppfyllelse:

”Nun cho ga är vacker och ett av de mest otroliga mumifierade istidsdjuren som någonsin upptäckts i världen,” sa Grant Zazula, istidspaleontolog i Yukon till NPR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.