Forskare har i över 20 års tid försökt få fram ett hormonellt preventivmedel för män utan att lyckas. Men nu kan ett stort steg ha tagits. Av 270 sexuellt aktiva män som regelbundet använde en hormonspruta hindrades graviditeter i 96 procent av fallen.
Resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Clinicial Endocrinology & Metabolism och väcker uppmärksamhet på flera håll. En av de som tittat närmare på studien är Allan Pacey, professor i andrologi vid universitetet i Sheffield.
– Det här preventivmedlet har visat sig vara extremt effektivt. Det ser mycket lovande ut, säger han till BBC.
Svåra biverkningar
Det är svårt att ta fram ett hormonellt preventivmedel för män. Vi har tidigare rapporterat om piller som dämpar spermieproduktionen och om preparat som gör att spermiernas transportsystem slås ut. Men de här preparaten har aldrig nått handeln.
Ofta är problemet att biverkningarna är för stora. Det krävs nämligen stora mängder hormoner för att minska spermieproduktionen så pass mycket att graviditeter hindras. En normal man producerar 15 miljoner spermier per milliliter sperma, men det krävs en produktion på mindre än en miljon spermier per milliliter för att få ett skydd mot oönskade graviditeter.
2011 hindrade forskarna nya män att delta i den här studien. Då hade flera deltagare larmat om svåra biverkningar. Vanligast hos de som drabbades var depressioner, humörsvängningar, muskelsmärtor och akne. 20 män hoppade av, men biverkningar förekom hos många fler.
Så gick studien till
I studien deltog män mellan 18 och 45 år som levde i monogama relationer. Först kontrollerades männens spermieproduktion för att se att den var normal. Sedan fick deltagarna två hormoninjektioner (progesteron och en form av testosteron) var åttonde vecka i upp till sex månader tills att deras spermieproduktion nådde under en miljon per milliliter. Sedan fortsatte männen att använda sig av sprutan med samma intervall i ett års tid.
När deltagarna slutade att använda sig av injektionerna mättes tiden det tog för dem att återfå normal spermieproduktion. För åtta av de 270 män som deltog tog det mer än ett år.
Forskning på fler håll
Andra forskare försöker nu också att hitta det perfekta hormonpreventivmedlet för män. Olika nivå-kombinationer av samma hormoner prövas i flera laboratorier världen över.
Allan Pacey, professor i andrologi vid universitetet i Sheffield i Storbritannien säger till BBC att hormonpreparatet i just den här studien var bra och kommenterar resultaten om biverkningar så här:
– Biverkningarna är ett bekymmer. Men det är ändå värt att uppmärksamma att 75 procent av de män som deltog i försöken var villiga att använda det här preventivmedlet igen. Så kanske var inte biverkningarna så svåra ändå.