Internationella experter har släppt en rapport där de varnar för att det nu kan vara den sista chansen att stoppa svartvårtepaddans framfart.
Den första noteringen av svartvårtepaddan gjordes år 2010 enligt rapporten. Troligtvis kom paddan till Madagaskar från Sydostasien via fraktgods eller containers. Paddan är giftig och kan döda andra djur som äter upp den. Den utgör även en dödlig risk för människor i Madagaskar, särskilt på landsbygden där paddan ofta ingår i maten. Paddan kan också leda till en ökning av råttor som sprider sjukdomar.
Unik mångfald hotas
Det giftiga ämnet som svartvårtepaddan producerar förgiftar fåglar, ormar och däggdjur som äter dessa paddor. Sedan tidigare har Madagaskar en unik natur och djurrikedom som lemurer och 300 hundra grodarter. De olika grodorna har inget försvar mot nya inkräktare.
”Utan hastiga åtgärder kan vi förvänta oss att effekterna av den här paddan blir förödande. De kan orsaka störningar i näringskedjan och orsaka att infödda rovdjur, bytesdjur och konkurrenter minskar eller till och med dör ut” enligt en av rapportens författare Christian Randrianantoandro från Madagasikara Voakajy.
Svartvårtepaddans spridningsområde är just nu koncentrerat till ett 110 kvadratmeter stort område kring hamnstaden Tamatave på östra sidan av Madagaskar. Den nuvarande situationen påminner mycket om den i Australien där agapaddan har spridit sig och skadat den lokala faunan genom att tränga undan andra groddjur och även förgifta rovdjur som jagar paddan.
Ekonomiska förluster
Enligt rapporten skulle minskningen av sällsynta arter och förlust av mångfald betyda stora förluster för naturturismen på ön. Även handeln kan drabbas om det införs transportrestriktioner för att minska spridningen. En minskning av rovdjur skulle även öka andelen svartråttor. Detta skulle orsaka stora ekonomiska förluster på livsmedelslager samt skador på kommersiella handelsvaror och annan utrustning.
Fakta
REFERENS:
McClelland P. et al “Asian toad eradication feasibility report from Madagascar”. Amphibians.Org.2016