Tidigare studier har kopplat ihop en hög konsumtion av frukt och grönsaker med en lägre risk för stroke, men denna studie är den första att utreda om färgen på grönsaken eller fruktens kött har någon betydelse. Det visade sig ha betydelse i allra högsta grad.
Färgen på frukt och annat grönt återspeglar nämligen förekomsten av nyttiga kemikalier så som karotenoider och flavonoider. Båda ämnena fungerar som starka cellskyddande antioxidanter.
Kategoriserade nyttigheter
I denna studie som utfördes på University of Münster i Tyskland, delade man först in nyttigheterna i fyra grupper där
gröna, mörka bladgrönsaker, kål och sallader utgjorde den första, citrusfrukter den andra, röda och lila sorter den tredje och vita varianter den fjärde. Med vita frukter och grönsaker ingick förutom äpplen och päron även gurka, banan och blomkål.
Forskarna utredde sedan länken mellan frukt- och gröntkonsumtionen och förekomsten av stroke i en studie med 20.068 deltagare. Ingen av testpersonerna hade några hjärt-kärlproblem vid studiens inledning och medelåldern var 41 år. Deltagarna fick fylla i enkäter rörande 178 olika livsmedel.
Betydligt minskad risk
Vid en uppföljning tio år senare var 233 strokefall dokumenterade. De första tre frukt- och grönsaksgrupperna hade ingen inverkan eller betydelse för stroke, det hade däremot den sista. Forskarna drog slutsatsen att risken för stroke för 52 procent lägre hos deltagarna som hade en hög konsumtion av vita frukter och grönsaker, jämfört med de som hade en låg konsumtion.
Varje ökning med 25 gram vita frukter om dagen, kopplades ihop med 9 procent lägre risk att drabbas av stroke. Ett genomsnittligt äpple ligger på 120 gram.
– För att förhindra stroke kan det vara en god idé att få i sig betydande mängder av vita frukter och grönsaker. Ett äpple om dagen är till exempel ett lätt sätt att öka intaget, föreslår Linda M. Oude Griep, forskaren som lett studien. Hon tillägger dock att det finns all anledning att ändå äta frukt och grönsaker ur de övriga grupperna också,
– Övriga frukt- och grönsaksgrupper kan skydda mot andra sjukdomar, därför är det viktigt att äta en varierad kost innehållande mycket frukt och grönt, säger hon.
Mer forskning krävs
Forskarna understryker att ytterligare studier behövs innan detta kan bli riktlinjer inom vården.
– Innan resultaten blir en del av läkares vardagliga råd för strokeförebyggande vård, behövs mer forskning. Det är lite för tidigt för läkare att råda sina patienter att ändra sina kostvanor baserat på dessa första resultat, menar Oude Griep.
Studien publiceras nu i Journal of the American Heart Association.
Annelie Larsson, SVT Vetenskap