Partikelacceleratorn i Cern. Foto: TT

Partikelaccelerator i gång igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter två års uppehåll har partikelaccelerator LHC (Large Hadron Collider) vid kärnforskningsorganisationen Cern i Schweiz åter satts i gång.

Acceleratorn har stått still för ombyggnad, och en tidigare återstart stoppades i slutet av mars av kortslutningar i kablarna till en av magneterna. Forskarna hoppas att acceleratorn nu ska uppnå dubbelt så hög energinivå, skriver BBC.

Det första testet gick bra. En partikelstråle löpte runt acceleratorns tunnel.

–Allt verkar ha gått bra. De har haft en stråle i acceleratorn och den har snurrat runt, säger Jonas Strandberg, lektor i fysik och Cernforskare sedan nio år, till TT.

Anläggningen består av en 27 kilometer lång ringformad tunnel, där forskarna låter protoner kollidera med varandra i en hastighet nära ljusets. Syftet är att återskapa förhållanden vid universums födelse och söka svar på några av dess största gåtor.

Under det första testet skickades bara partiklar i den ena riktningen. Försök med kollissioner kommer inte att inledas förrän tidigast nästa månad.

2012 lyckades forskare vid Cern bevisa Higgspartikelns existens, vilket gav Peter Higgs och Francois Englert Nobelpriset i fysik 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.