Man har undersökt 180 ungdomar i åldern 13-28 år i Brasilien. 60 av dem hade en piercing i tungan. Fler än hälften av ungdomarna hade tandköttsskador på insidan av underkäken. Hos dem utan piercing var der bara 10 procent som hade skador, och då i mycket mindre omfattning.
Att rassla sin metallstav mot tänderna var en ovana som de flesta i den piercade gruppen hade. Många hade även en vana att bita på sin piercing. Det tål inte tänderna, så en av fem fick bristningar och brott så att tänderna helt enkelt gick sönder. Forskarna uppmanar därför tandvårdspersonal att upplysa ungdomar om riskerna med piercing.
– De flesta tandläkare i Sverige har mött ungdomar med skador i munnen på grund av piercing, menar professor Göran Dahllöf, övertandläkare på barntandvården vid Karolinska Institutet.
– Vi försöker upplysa ungdomarna om problemen. Särskilt tungan är ett känsligt organ med mycket kärl och nerver. Förutom tandskador kan blödningar och infektioner lätt uppstå när man piercar tungan, och den enda behandlingen är att ta bort piercingen, säger Göran Dahllöf.
Anna Kats och AnnLouise Martin
SVT Vetenskap