Foto: EPFL/Alain Herzog, Scanpix/Holger Hollemann

Plastföroreningar hotar insjöar

Uppdaterad
Publicerad

Att plastföroreningar i haven kan skada djurlivet vet vi sedan tidigare. Men nu kommer också samma oroande rapporter från Europas största sjöar.

Vardagsskräp från oss människor och avfall från industrier – ja, det finns många olika källor till varför småbitar av plast letar sig ut i våra vattendrag.

– Många fåglar och fiskar riskerar att få i sig dessa plastbitar. Det är farligt dels eftersom de kan kvävas, men också för att kemikalier i plasterna släpps fria i djurens magar. Och det kan bli väldigt giftigt, säger Florian Faure, en av forskarna bakom en ny studie på den här typen av föroreningar.

Att dessa föroreningar finns i många av världshaven har tidigare forskning visat. Men den nya studien visar nu att samma typ av plastskräp också finns i stora mängder i våra europeiska sjöar.

Lika förorenat som havet

Forskarna har studerat föroreningarna i Genèvesjön, en av Västeuropas största sjöar, på gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Forskarna letade efter plast i strändernas sand och i sjövattnet, men också genom att undersöka fågelavföring vid sjön och dissekera döda fåglar och fiskar.

Och resultaten förvånade forskarna, som hittade lika mycket plastpartiklar här som på redan välkänt plastförorenade platser kring Medelhavet.

– Med tanke på hur stora insatser som har gjorts för att skydda just den här sjön så är det mycket troligt att samma problem finns i sjöar och vattendrag runt om i världen, säger Florian Faure.

Finns även i svenska sjöar

Även svenska forskare menar att den här typen av plaster kan förekomma i svenska vatten.

– Jag är inte förvånad över att man ha hittat olika former av plastpartiklar i Genèvesjön. Även i Mälaren har vi sett liknande förekomster av plast, säger Magnus Breitholtz, forskare vid Stockholms universitet och som forskar på plastföroreningar i haven.

Han menar att den här typen av föroreningar är något som noggrant behöver undersökas vidare eftersom det än så länge finns ganska lite forskning, både på förekomsten och effekterna av föroreningarna.

– Även om vi idag inte känner till alla tänkbara risker, så är det uppenbart att vi inte ska förorena miljön på det här viset. Vi vet idag att många av kemikalierna i plast, som till exempel Bisphenol A och ftalater, har hormonstörande egenskaper. Jag tycker att plast i miljön är ett bra exempel på ett sådant område där man bör vidta stor försiktighet.

Studien

“Pollution due to plastics and microplastics in Lake Geneva and in the Mediterranean Sea.”

publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Archives des Sciences.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.