– Popcornskal förtjänar mer respekt, säger Joe Vinson, kemist vid universitetet i Scranton, Pennsylvania.
Joe Vinson har gjort det till något av sin specialitet att noggrant analysera innehållet i vanliga livsmedel som choklad, nötter och kaffe. Och senast i raden är alltså popcorn, ett tilltugg som visar sig vara fullt av en särskild typ av antioxidanter, så kallade polyfenoler. Antioxidanter skyddar bland annat mot hjärt- och kärlsjukdomar.
Popcorn har till och med högre halter polyfenoler än frukt och grönsaker. Detta beror på att popcornen har en låg vattenhalt, omkring 4 procent vatten, jämfört med frukt, som kan innehålla runt 90 procent vatten. Antioxidanterna blir därför mer koncentrerade i popcornen.
Fettet ställer till det
Popcorn är ett av få tilltugg som faktiskt är en fullkornsprodukt, eftersom det är hela majskorn som används till popcorn. Resultaten ligger därför i linje med tidigare forskning, som visat att fullkornprodukter generellt innehåller halter av antioxidanter i paritet med frukt och grönt.
Ett varningens finger bör dock höjas innan popcorn utses till hälsokost. Studien har nämligen tittat på popcorn poppade med hjälp av varmluft. I hemmet, där väl de flesta inte har tillgång till dylika högteknologiska lösningar för att stilla sitt begär efter tilltugg, slänger man kanske snarare in en påse popcorn i mikron, eller för den som är mer gammaldags, poppar i olja på spisen.
Dessutom är popcornen kanske uppiffade med artificiell smörsmak, och en extra vända med salt över skålen är ju inte heller fel innan den hamnar på soffbordet. Sammantaget: tillagningsmetoden har stor betydelse för popcornens totala nytta som hälsokost i slutänden.
– Både mikropopcorn och de som du lagar i olja själv innehåller ungefär dubbelt så mycket kalorier som de varmluftspoppade, eftersom att de poppas med hjälp av fett, säger Joe Vinson.
Olof af Wåhlberg
SVT Vetenskap