Potatisen ger mest näring för pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Potatisen är den grönsak som ger mest ”hälso-valuta” för pengarna. I synnerhet när det gäller det viktiga ämnet kalium som behövs för alla celler i kroppen, är potatisen bäst i klassen.

I debatten om hälsosam mat och övervikt har potatisen hamnat i skamvrån den senaste tiden. Den innehåller för mycket snabba kolhydrater och bidrar till att vi går upp i vikt menar förespråkarna för dieter som GI (Glykemiskt Index) och LCHF (Low Carb High Fat).

Allt mer ris och pasta

I takt med att husmanskosten försvunnit från våra köksbord i allt större utsträckning, har även vi i det potatisälskande Sverige, i allt större utsträckning bytt ut dessa knölar mot ris, pasta eller andra grönsaker.

Men för den som inte bara är intresserad av att gå ner i vikt, utan även av näringsinnehåll, så är potatisen en guldgruva, och en billig sådan dessutom. Amerikanska forskare vid universitetet i Washington har jämfört näringsdata med priser och kommit fram till att just potatisen innehåller mest näringsämnen av alla grönsaker om man ser det i relation till priset.

Mest kalium

I synnerhet är potatisen rik på kalium, ett ämne som är viktigt för cellerna och alla organs uppbyggnad. Just kalium är ett ämne som många får i sig för lite av.

Studien är gjord utifrån priserna på grönsaker i USA, men förhållandena mellan näringsinnehåll och kostnad kan i grova drag översättas även till många andra länder.

-Potatis förtjänar att uppmärksammas eftersom den bidrar till bättre matvanor och ökar konsumtionen av grönsaker, säger huvudförfattaren till studien, Adam Drewnowski, professor i epidemiologi.

Tilläggas bör att forskarna granskat näringsinnehållet i kokt, bakad och rostad potatis. Chips och pommes frites är något helt annat.

Studien publiceras vid en konferens om mat och näringsämnen i USA idag.

Bodil Appelquist

SVT Vetenskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.