Profylax hjälper förlossningsrädda män

Uppdaterad
Publicerad

Män som är rädda inför förlossningen kan bli hjälpta av psykoprofylax. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet.

Var tionde man är rädd inför förlossningen. Nu visar studien från KI att bland de förlossningsrädda män som hade använt sig av psykoprofylax hade 20 procent färre negativa och skrämmande förlossningsupplevelser, än de som inte använde profylax.

-Vi tror att det är det faktum att männen får tydliga instruktioner om hur de kan vara till hjälp under förlossningen som lindrar deras rädsla och gör att de upplever förlossningen som mindre skrämmande, säger Malin Bergström, doktorand vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Institutet.

Ingen mirakelkur mot rädsla

För ett år sedan kunde samma forskare visa att psykoprofylaxen inte har några positiva effekter för det stora flertalet föräldrar. Varken när det gäller upplevelsen av förlossningen eller användningen av epiduralbedövning.

Och även om den nya studien nu visar att de rädda männen faktiskt kan bli hjälpta av profylaxkurserna, tycker Malin Bergström inte att det finns vetenskapliga belägg för att alla blivande föräldrar ska gå på kurserna.

-Utifrån våra resultat tolkar jag det så, säger hon.

Psykoprofylaxen hade sitt stora genombrott på 70-talet när gravida kvinnor lärde sig andnings- och avslappningsmetoder inför förlossningen. I dag är psykoprofylaxkurserna återigen mycket populära.

Josefin Lennen Merckx

josefin.lennen-merckx@svt.se

Psykoprofylax

• Under kurser i psykoprofylax lär man sig olika andnings- och avslappningstekniker. Tanken är att dessa ska underlätta vid förlossningen och göra det lättare för kvinnan att klara av värkarna i förlossningens olika skeden.

• Malin Berggrens studie bland drygt 2 100 blivande föräldrar, där hälften hade lottats till profylax och hälften till annan förlossningsförberedande utbildning, visade dock ingen skillnad mellan grupperna.

• Ryggbedövning och kejsarsnitt var lika vanligt i båda grupperna.

• Kurserna har blivit väldigt populära under 2000-talet och erbjuds vid många mödravårdscentraler. Profylaxkurser finns även på internet.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.