Foto: Psoriasisförbundet & SVT

Psoriasis kan leda till allvarliga sjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen WHO har nu uppgraderat psoriasis till en allvarlig, icke-smittsam kronisk sjukdom som kan leda till hjärtinfarkt, ledinflammation, fetma och diabetes bland mycket annat.

Länge sågs psoriasis som de friskas sjukdom. En undersökning som opinionsföretaget Novus gjorde förra året bland politiker och beslutsfattare inom hälso- och sjukvård, visade att en tredjedel av dem trodde att psoriasis är ett kosmetiskt hudproblem kopplat till eksem.

I själva verket visar sig psoriasis vara en allvarlig systemsjukdom som i svåra fall kan leda till hjärtinfarkt, hjärnblödning, fetma och diabetes bland mycket annat. Mellan 30 och 40 procent får också ledsjukdomen psoriasisartrit som leder till smärta, rörelsehinder och trötthet.

Liten kunskap om psoriasis inom sjukvården

Men det här är en kunskap som inte är särskilt utbredd i Sverige visar en undersökning som Psoriasisförbundet gjort bland människor med sjukdomen.

– En erfarenhet vi har nu är att åtta av tio upplever att de inte har något behandlingsmål överhuvudtaget, utan man går i en vardagslunk och det blir ingen förändring och heller ingen förbättring då, säger Camilla Sjölund Lundevall, kanslichef på Psoriasisförbundet.

– Och bara två procent har fått kunskap om sin psoriasis hos sin reumatolog. Många har ju också reumatologiska besvär, psoriasisartrit och det behöver vi också göra någonting åt, fortsätter hon.

Försämrar de drabbades livskvalité

I Sverige har runt 300.000 personer psoriasis. Och även om de flesta inte har så mycket utslag, visar det sig ändå att utslagen är stigmatiserande och ibland även diskriminerande och att människor försöker dölja dem.

Utslagen påverkar deras liv så att de inte badar offentligt eller undviker att ha shorts eller kortärmat på sommaren. Allt för att slippa omgivningens reaktioner.

Men med rätt behandling och behandlingsmål skulle de kunna slippa många av de problemen.

– Under de sista tio åren har kunskapen om psoriasis exploderat. Så möjligen kan man väl säga att det behövs ett kunskapslyft bland läkare och sjuksköterskor, men också bland beslutsfattare om den här sjukdomen. Psoriasis är en kronisk, inflamatorisk systemsjukdom som har betydelse för andra organ i kroppen. Det finns en samsjuklighet som är väldigt viktigt att lyfta fram, menar Camilla Sjölund Lundevall.

– Hur man lever sitt liv i dag har betydelse för hur man mår längre fram i livet. De här sambanden måste bli tydliga och viktiga.

Stark medicinutveckling på senare år

Men framtiden bär ändå hopp menar Mona Ståhle, professor i hudsjukdomar på Karolinska Institutet.

– Det har hänt otroligt mycket på senare år och har man svår psoriasis så finns det nu god hjälp att få för de allra, allra flesta. Det som är så fantastiskt är att det finns många nya lovande mediciner runt hörnet. Det gäller framför allt systemläkemedel. När det gäller salvor och krämer och den typen av behandlingar så har det tyvärr inte hänt lika mycket, även om det ser ut att det kan komma nya effektivare läkemedel där också.

Psoriasis är i dag en av de sjukdomar som det forskas mest på. Fast att det skulle komma läkemedel som botar sjukdomen, menar Mona Ståhle är kanske för mycket begärt just nu.

– Ja, det kanske är att gå lite långt men kanske att de kan trycka ner sjukdomen så mycket att man kan glömma bort den. Vi vet mycket mer nu om vad som händer i huden vid psoriasis och man utvecklar läkemedel som riktar sig precis mot de här processerna.

Viktigt att behandla tidigt

Och trots att det ännu krävs mycket forskning så tyder de första preliminära data på att just det faktum att sjukdomen trycks ner också innebär att man kan minska riskerna för att de psoriasisdrabbade utvecklar de andra allvarligare sjukdomarna som hjärtinfarkt, psoriasisartrit och diabetes.

De nya medicinerna är dyra men förhoppningen är att man i sjukvården inser att det är viktigt att behandla i tid, framför allt de unga. Runt hälften av de som får psoriasis får det innan de fyllt 25 år.

– Det är alltså en sjukdom som man ska leva med under lång tid. Så det lönar sig ur patientens synvinkel att få effektiv behandling tidigt, men också ur samhällets synvinkel, säger Mona Ståhle.

Fakta om psoriasis

  • Psoriasis smittar inte.
  • Det är en sjukdom som ger röda hudfläckar som fjällar och ibland kliar och blöder. Orsaken är en inflammation i de övre hudlagren. Sjukdomen går i skov.
  • För de flesta är besvären lindriga, men för ungefär 25 procent kan de bli så stora att det sociala livet påverkas.
  • 30-40 procent får också ledsjukdomen psoriasisartrit.
  • Sjukdomen har uppgraderats av WHO i år till en allvarlig kronisk, missprydande och handikappande systemsjukdom utan bot. Och man uppmanar medlemsländerna att göra mer för de drabbade.
  • Psoriasis ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, hjärtinfarkt, stroke, diabetes, fetma och Crohns sjukdom.
  • I Sverige har runt 300.000 personer psoriasis, globalt handlar det om 125 miljoner människor.
  • Sjukdomen är ärftlig men det krävs en utlösande faktor, oftast en infektion som halsfluss, läkemedel eller psykisk stress för att den ska bryta ut.

Källa: Vårdguiden/ Psoriasisförbundet/ Netdoktor.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.