Pubertetsgen startar den biologiska klockan

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har lokaliserat en gen som tros styra i vilken ålder första mensen kommer. Forskarna hoppas att upptäckten ska leda till fler studier om fertilitet och fertilitetsproblem.

Genom att studera arvsmassan hos tusentals kvinnor och jämföra det mot vilken ålder de fick sin första mens, har fyra olika forskargrupper oberoende av varandra kommit fram till att en gen vid namn LIN28B förmodligen är den som styr när första mensen kommer. Variationer i denna gen leder antingen till tidig eller sen första menstruation.

LIN28B producerar ett protein som kontrollerar hur mycket av andra proteiner som en cell producerar, och har i andra djur kopplats till storlek och generell utveckling genom livet. I människor verkar LIN28B också vara kopplad till hur lång man blir som vuxen, vilket kan förklara varför kvinnor som får sin första mens sent är längre än kvinnor som får sin första mens vid en tidig ålder.

En av forskargrupperna såg också tecken på att genen är kopplad till pubertet och utveckling i största allmänhet, och ska då styra bröstutveckling hos flickor och tid för målbrott hos pojkar.

Forskarna hoppas nu att upptäckten ska leda till att man förstår mer om varför vissa kvinnor genomgår puberteten och klimakteriet ovanligt tidigt eller sent, och att man på längre sikt ska kunna ta fram till behandlingar för detta.

Studierna har publicerats i tidskriften Nature Genetics.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.