Rätt teknik på fotbollsplanen

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska och norska fotbollslandslagen förbereder sig för att slåss om de sista åtråvärda platserna till EM-slutspelet. I Norge provar man att vända sig till forskare för att få hjälp. Ny avancerad teknologi används nu för att vässa formen som ska leda till fler segrar.

I Norge har datatekniken letat sig in på fotbollsplanen. Det norska fotbollsförbundet har arbetat tillsammans med forskare och utvecklat nya tekniska lösningar som hjälper tränare att blir bättre på instruera sina spelare.

 – Kan man förbättra några procent här eller där så kan det vara avgörande, säger Svein Arne Pettersen, idrottsforskare.

Rörelsesensorer runt midjan

Tromsös fotbollslag har provat en av de nya tekniska utrustningarna. Under träning och matcher har spelarna fått bära sensorer insydda i bälten som mäter varje persons hastighet, position och acceleration. Målet är att se hur varje enskild spelare rör sig på planen. – Med hjälp av tekniken kan vi se saker som blotta ögat inte kan upptäcka. Det blir mer systematiskt, säger Svein Arne Pettersen.

Virtuella kameror följer spelarna

För att analysera matcher i efterhand används idag redan GPS-data från fotbollsspelarna tillsammans med videofilm från matchen. Men konkurrensen är hård om man vill vinna och i Norge har man därför tänkt ett steg längre. Istället för kameror som enbart filmar det som händer i närheten av bollen har de norska forskarna börjat använda så kallade virtuella kameror. Med hjälp av spelkonsoler kan man själv styra kamerorna till den del av planen man vill titta på.

Tekniken tillåter att man kan zooma och byta vinkel, lite som i ett dataspel. Tränarna kan analysera spelet genom att zooma in specifika händelser och gå in på en närkamp mycket mer i detalj.

– Det är så mycket som händer både i närhet och långt borta på planen som kan styra en match. Många har inte en helhetsuppfattning om vad som händer i och med att de bara ser på TV, säger Svein Arne Pettersen.

Interaktivt fotbollstittande

Idag är det fotbollsspelarna och tränarna som kan dra nytta av den nya tekniken men förhoppningen är att även alla fotbollsfans ska inkluderas och på så sätt få en betydligt mer interaktiv upplevelse hemma vid TV:n. Vamsidhar Reddy Gaddam är forskare på Oslos universitet och har varit med och tagit fram metoden med kamerorna. Han tror att man i framtiden kommer att titta på TV på ett helt annat sätt:

 – Personer sitter hemma och kan välja vad de vill se. Till exempel om man vill följa Messi eller om man vill se ett mål men från en annan vinkel så kan man själv styra vad som ska visas.

Se filmen om fotbollsteknik i Vetenskapens värld den 26e oktober klockan 20.00 i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer