Rätt teknik på fotbollsplanen

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska och norska fotbollslandslagen förbereder sig för att slåss om de sista åtråvärda platserna till EM-slutspelet. I Norge provar man att vända sig till forskare för att få hjälp. Ny avancerad teknologi används nu för att vässa formen som ska leda till fler segrar.

I Norge har datatekniken letat sig in på fotbollsplanen. Det norskafotbollsförbundet har arbetat tillsammans med forskare ochutvecklat nya tekniska lösningar som hjälper tränare att blirbättre på instruera sina spelare.

 – Kan man förbättra några procenthär eller där så kan det vara avgörande, säger Svein ArnePettersen, idrottsforskare.

Rörelsesensorer runt midjan

Tromsösfotbollslag har provat en av de nya tekniska utrustningarna. Underträning och matcher har spelarna fått bära sensorer insydda ibälten som mäter varje persons hastighet, position ochacceleration. Målet är att se hur varje enskild spelare rör sig påplanen. – Med hjälp av tekniken kan vi se saker som blotta ögatinte kan upptäcka. Det blir mer systematiskt, säger Svein ArnePettersen.

Virtuella kameror följer spelarna

För att analyseramatcher i efterhand används idag redan GPS-data frånfotbollsspelarna tillsammans med videofilm från matchen. Menkonkurrensen är hård om man vill vinna och i Norge har man därförtänkt ett steg längre. Istället för kameror som enbart filmar detsom händer i närheten av bollen har de norska forskarna börjatanvända så kallade virtuella kameror. Med hjälp av spelkonsoler kanman själv styra kamerorna till den del av planen man vill titta på.

Tekniken tillåter att man kan zooma och byta vinkel, lite som i ettdataspel. Tränarna kan analysera spelet genom att zooma inspecifika händelser och gå in på en närkamp mycket mer i detalj.

–Det är så mycket som händer både i närhet och långt borta på planensom kan styra en match. Många har inte en helhetsuppfattning om vadsom händer i och med att de bara ser på TV, säger Svein ArnePettersen.

Interaktivt fotbollstittande

Idag är detfotbollsspelarna och tränarna som kan dra nytta av den nya teknikenmen förhoppningen är att även alla fotbollsfans ska inkluderas ochpå så sätt få en betydligt mer interaktiv upplevelse hemma vidTV:n. Vamsidhar Reddy Gaddam är forskare på Oslos universitet ochhar varit med och tagit fram metoden med kamerorna. Han tror attman i framtiden kommer att titta på TV på ett helt annat sätt:

 –Personer sitter hemma och kan välja vad de vill se. Till exempel omman vill följa Messi eller om man vill se ett mål men från en annanvinkel så kan man själv styra vad som ska visas.

Se filmen omfotbollsteknik i Vetenskapens värld den 26e oktober klockan 20.00 iSVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.