Regnskogarnas klimatroll är viktigare än man förut trott. Foto: Scanpix

Regnskogarna tuffare än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Ökningen av koldioxid i jordens atmosfär fungerar som gödningsmedel för jordens regnskogar. Det visar nya resultat som överraskar forskarna.

Vid sidan av den omfattande avverkningen har klimatförändringarna länge setts som det största hotet mot världens regnskogar. En ny studie som publiceras i ansedda Nature Geoscience pekar istället på att regnskogarna faktiskt gynnas av de ökande halterna koldixiod i atmosfären. Detta kommer som en överraskning för många, eftersom man tidigare antagit att jordens ökande medeltemperatur kommer att leda till torka och skogsdöd.

I den aktuella studien har forskare från USA, Storbritannien, Australien och Brasilien deltagit och projektet har samordnats av Centre for Ecology and Hydrology i England.

I de datormodeller som forskarna har använt ökade den så kallade skogsbiomassan – ett mått på hur mycket kol skogarna kan lagra – fram till år 2100. Regnskogarna tar redan upp ungefär 15 procent av dagens utsläpp och om forskarnas modeller stämmer, kommer den andelen att öka ytterligare.

Regnskogarnas betydelse för att motverka effekterna av människans utsläpp, kommer därmed sannolikt att ge än större tyngd åt argumenten mot skogsavverkningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.