Rejäl ökning av googlesökningar

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna googlar allt mer. Under 2011 googlade varje svensk över 1200 gånger.

Varje dag görs mellan 25 och 30 miljoner googlingar varje dag i Sverige. Det är 25 procent fler sökningar jämfört med förra året. Och ökningen av googlesökningar mattas inte av. Vi googlar alltmer, säger Jonas Wallentin, chefsanalytiker på Google i Sverige.

– Varje svensk gör över 1200 sökningar per år. Mest ökar sökningar från mobiler och surfplattor, där ökar det med 300-400 procent jämfört med förra året. Idag görs hela 15 procent av alla googlesökningar från en mobil.

Motsägelsefulla svenskar

LCHF-dieten skördar nya framgångar i Sverige. Det kan man i varje fall tro vid första anblicken från Googles färska statistik om vad svenskarna söker på. Olika sökningar med LCHF toppar statistiken över diettrender i våra webbsökningar.

Men visst är vi lite motsägelsefulla: När det gäller sökningar på maträtter så är det pannkakor, äppelpaj och cupcakes vi söker på. Sötsaker går över huvud taget hem hos oss svenskar, att döma av Googlestatistiken. På tio-i-topplistan över sökta maträtter finns också chokladbollar, cheesecake och rabarberpaj.

Vitt vin och sydafrikanska viner är de två sökterner som går hem, i dryckesväg, enligt Googlestatistiken.

Svenskarna söker efter kärlek

Men vi hoppas också att Google ska ge svar på mer existentiella frågor. ”Vad är kärlek” hör till tio-i-topp-listan på vad-sökningar. Svenskarna verkar också sugna på att förstå sig själva genom att söka på betydelsen av det egna förnamnet.

När det gäller de allra mest ökande sökningarna så är det Iphone 5 som ligger klart i topp. Men även andra tekniktrender syns tydligt i vad som går hem hos svenskarna. Piratsajten ”Tankafetast” ligger på femte plats bland de mest ökande söktermerna i Sverige. Piratebay verkar alltså ha fått en konkurrent bland svenska surfare.

Linus Brohult

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.