Soluppgång i Bal Harbour, Miami Beach, USA (arkivbild från december). Foto: Willfredo Lee /AP

Rekordvarmt i havet i april

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt värmerekord väcker oro i forskarvärlden. Aldrig sedan mätningarna började för drygt 40 år sedan har havsytans genomsnittstemperatur varit så hög som i april.

– En riktig överraskning, och mycket oroande. Det kan vara ett kortvarigt extremvärde eller början på något mycket mer allvarligt, säger oceanografen Mike Meredith till The Guardian.

Genomsnittstemperaturen stiger vanligtvis till i mars och börjar sedan sjunka, men i år har den legat kvar kring 21 grader sedan mitten av mars. Det är en bra bit över normalvärdena. 1982-2011 pendlade genomsnittet mellan 20 och 20,7 grader i slutet av april, enligt statistik från den amerikanska myndigheten US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

I början av april slogs också det tidigare rekordet när snittemperaturen för hela världen steg till 21,1 grader – 0,1 grader högre än det tidigare extremåret 2016 som präglades av en ovanligt kraftig upplaga av väderfenomenet El Niño.

Klimatkrisen

”Snabbare än modellerna förutsagt”

Aprilsiffrorna har fått forskarna att klia sig i huvudet, säger Meredith som är vetenskaplig ledare för det brittiska polarforskningsinstitutet BAS.

– Ökningstakten är snabbare än klimatmodellerna har förutsagt. Om det här fortsätter kommer vi att ligga långt över klimatkurvan för världshaven. Men vi vet ännu inte om det kommer att ske, säger han.

Den tjocka svarta linjen visar temperaturens utveckling i år. Den orangea linjen visar utvecklingen i fjol. Kurvorna för alla år sedan 1982 går att utforska på University of Maines sajt Climate Reanalyzer. Foto: Climate Change Institute, University of Maine, USA

Haven har hittills dämpat den globala uppvärmningen. Enligt Dagens Nyheter har haven lagrat runt en fjärdedel av koldioxiden och cirka 90 procent av överskottsenergin som orsakats av utsläppen från människans aktiviteter.

Prognosen: Ny El Niño senare i år

– Haven är en tydligare indikator på klimatförändringen än den globala temperaturhöjningen. Uppvärmningen av haven har en stadig utveckling, de har inte den snabba variation som temperaturen över land, säger Ola Kalén, oceanograf vid SMHI, till Dagens Nyheter.

Dessutom väntar nu väderfenomenet El Niño bakom hörnet efter tre år med motsatsen La Niña. Det innebär att uppvärmningen får en extra skjuts efter att ha hållits tillbaka av La Niña.

– Det vi ser är väldigt ovanligt, vi kan vara på väg in mot något vi aldrig har sett tidigare, säger Ola Kalén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet