Under vintern är renarna beroende av lavar som växer under snön som huvudsaklig föda.

Renar krymper i den globala uppvärmningen

Uppdaterad
Publicerad

Arktis renar krymper, konstaterar forskare i en ny studie. Orsaken tros främst vara ökade regnmängder, som leder till att renarna inte kommer åt sin huvudsakliga föda, lavar.

Den globala uppvärmningen hotar inte bara att utrota många djur- och växtarter, utan förändrar också flera arters levnadsvillkor.

Ett exempel går nu att hitta bland renarna. De ikoniska arktiska klövdjuren har sedan 90-talet blivit 12 procent mindre i kroppsmassa, enligt en studie som har lagts fram vid British Ecological Society i Liverpool.

Har tappat flera kilo

Forskare har studerat den underart av renar som lever på norska Svalbard. De kalvar som föddes 1994 vägde i snitt 55 kilogram när de nådde vuxen ålder, medan de som föddes 2010 väger 48 kilogram.

– Tolv procent kanske inte låter som så mycket, men med tanke på hur viktigt kroppsvikten är för fortplantning och överlevnad, kan det vara enormt, säger Steve Albon, forskare vid skotska James Hutton Institute, som lett studien, till AFP.

Varmare klimat låser undan maten

Förklaringen, anser forskarna, finns främst i det allt varmare klimatet.

När klimatet blir varmare faller regn oftare tillsammans med snön under vintrarna. Detta leder till att snön fryser till is och gör att de lavar som renarna gräver fram under snön för att äta blir oåtkomliga.

– Renarna svälter, får missfall eller föder ungar som är mycket mindre, säger Albon.

Fler men mindre

Samtidigt konstaterar forskarna att renar har ökat i antal sedan 90-talet, och att ökad konkurrens om födan därmed också bidrar till viktminskningen.

Forskarnas slutsats är att vi i framtid kan få se fler, mindre renar, men som ”möjligen riskerar katastrofartade utdöenden till följd av allt mer is på marken”.

Massvält i Sibirien

En forskningsrapport från tidigare i år visade på hur omkring 80.000 renar i nordvästra Sibirien, nära en fjärdedelen av populationen i området, har dött av svält de senaste tio åren, till följd av tjocka lager is över lavarna.

Isen orsakades av regnfall som hade följt på osedvanligt höga temperaturer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.