Rep-broar räddar världens mest utrotningshotade apa

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har satt upp rep-broar för att hjälpa gibbon-aporna på den kinesiska Hainan-ön att sprida ut sig. De extremt sällsynta aporna hotas av att deras levnadsområden blivit mindre och mer utspridda.

Forskare och klättrare har satt upp rep mellan träd för att hjälpa gibbon-aporna på den kinesiska Hainan-ön att sprida ut sig. Ungefär ett halvår efter att repen satts upp började aporna att använda dem som broar.  

Gibbon-apan på Hainan är den mest hotade apan i världen med bara omkring 30 individer kvar. Det beror främst på att omkring 95 procent av den tropiska regnskog som aporna levt i har förstörts. 

– Det som är intressant och lite hoppfullt med den här studien är ju att när man väl sätter in intensiva åtgärder åt dessa extremt hotade däggdjur som det handlar om så kan man göra ganska mycket, Ola Olsson, biolog vid Lunds universitet.  

Gibbon-aporna hotas av habitatförlust 

Mänsklig påverkan såsom klimatförändringar, skogsskövling och industrialisering orsakar fragmentering. Det betyder att arters livsmiljöer blir mindre och hamnar längre ifrån varandra.  

– Utan habitatförlust har du ingen fragmentering för då sitter ytorna ihop. De här väldigt konkreta problemen med spridning blir sällan ett problem förrän man redan har förlorat väldigt mycket habitat, säger Ola Olsson. 

Många arter hotas av att deras habitat försvinner eller förändras. 

– Huvudbudskapet vi ska ta med oss här är att vi inte ska hamna i en situation där vi bara har runt 30 individer av en art kvar, säger Ola Olsson. 

Fragmentering i Sverige 

Även svenska naturmiljöer såsom lövskogar och naturbetesmark är fragmenterade, enligt Ola Olsson. 

– Våra naturmiljöer här är ju också fragmenterade. Många naturtyper som är väldigt värdefulla här finns i ganska små fragment. Dels är storleken ett problem. Vi har för lite av de här områdena för att det ska vara optimalt. Men dessutom blir avståndet till nästa område av samma typ ett problem, och där har du fragmenteringsproblematiken, säger han. 

Studien publicerades i Nature

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.