Rickard III:s grav var för liten för kungen. Foto: Leicesters universitet

Rikard III:s obekväma sista vila

Uppdaterad
Publicerad

Nu har arkeologer undersökt Rikard III:s grav och sett att den var trång och slarvigt grävd, det vill säga allt annat än kunglig.

I början av februari i år kunde dna-tester avslöja att skelettet som hittats under en parkeringsplats i Leicester i England tillhörde kung Rikard III. Nu har arkeologer från Leicesters universitet undersökt graven och upptäckt att den förmodligen gjordes i all hast.

Utan pompa och ståt

Den dräpta kungens grav var grävd i formen av en romb, som rutertecknet på spelkort, vilket var ovanligt på 1400-talet då gravarna oftast var rektangulära. Dessutom fanns det inga spår av varken kista eller svepning.

Kungen låg istället i en konstig ställning med huvudet uppstött mot ena gravsidan. Det berodde på att graven var för liten och desto mindre utrymme hade han eftersom kroppen lagts mer mot ena gravsidan istället för mitt i graven. Det här tolkar arkeologerna som att någon förmodligen stod där nere och tog emot kroppen och sedan struntade i att lägga den på plats ordentligt.

Bundna händer

Varför graven var så slarvigt gjord vet man inte, men forskarna tror att dödgrävarna antingen hade bråttom att göra sig av med kroppen eller att de hade väldigt lite respekt för den döde. Det här styrks av spår av att Rikard III:s händer var ihopbundna i graven.

Polydore Vergil, en medeltida historiker, har beskrivit kungens begravning som något som skedde utan prakt eller högtidligheter, och hittiills går arkeologernas fynd minst sagt i led med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.