Robert Edwards får medicinpriset

Uppdaterad
Publicerad

Det blir 85-årige britten Robert Edwards som får årets Nobelpris i medicin/fysiologi för utvecklingen av in vitro-fertilisering.

Robert Edwards får priset för att han skapat metoderna för provrörsbefruktning. Han arbetade med detta tillsammans med numera avlidne kollegan Patrick Steptoe.

Därmed bekräftades de förhandsuppgifter som en morgontidning presenterade samma morgon som tillkännagivandet skulle göras.

Professor Edwards själv är vid för dålig hälsa för att kunna kommentera, säger hans medarbetare till TT.

I en intervju med TT för fem år sedan berättade Robert Edwards om sin forskning, och hur han bemöttes.

-Jag kallades galning.

-Det var ingen som ville ta någon etisk risk. Man sade mig att barnen inte skulle bli normala och undrade vad jag skulle göra då. Men jag var aldrig orolig, min forskning hade visat att IVF fungerade som naturlig befruktning, sade Robert Edwards.

1978 kom världens första provrörsbarn till världen tack vare Edwards banbrytande och omdiskuterade forskning. Han påbörjade sitt arbete under 1960-talet i England.

Edwards arbetar vid universitetet i Cambridge.

Fakta: Provrörsbefruktning

  • Provrörsbefruktning, IVF eller in vitrofertilisering, innebär att ägg befruktas utanför kvinnans kropp. Därefter förs ett embryo in i kvinnans livmoder och fastnar där, om allt går vägen.
  • Antingen kan ägget befruktas genom att det sammanförs med spermier som får tävla efter bästa förmåga, eller så injiceras en spermie med hjälp av en fin nål. Denna IVF-teknik kallas ICSI, intracytoplasmatisk spermieinjektion.
  • Cirka 3 000 barn om året föds i Sverige efter IVF-behandling.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.