Rosa salamander kan vara världens lataste djur

Uppdaterad
Publicerad

Den rosa salamandern ”europeisk olm” som lever i undervattensgrottor i Slovenien, Bosnien och Kroatien kan vara rekordinnehavare i att ta det lugnt.

Stjärtgroddjuret europeisk olm saknar syn och håller sig helst till sin lilla skreva i någon av grottorna i forna Jugoslavien där djuret lever.

Nu har ungerska forskare studerat individer genom att placera elektroniska ”taggar” i individerna för att följa deras rörelsmönster och matvanor under åtta års tid. I genomsnitt rörde sig djuren under dessa år mindre än tio meter.

Rörde sig inte på sju år

En av de små krabaterna höll sig på exakt samma plats under sju års tid. Rekordinnehavaren i att förflytta sig långt av de undersökta individerna knallade 37 meter under de åtta åren.

En nyckelegenskap hos detta djur är att det kan gå åratal mellan måltiderna. Europeisk olm är ett rovdjur men söker inte upp sina offer utan slukar i stället förbipasserande smådjur, när nu någon snigel eller liknande passerar förbi.

I videon här ovan kan du se när forskarna dyker ner och undersöker djuren i grottor i Bosnien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.