Rostade jordnötter visar sig vara mer allergiframkallande än råa. Foto: Bertil Ericson/TT

Rostningen framkallar jordnötsallergin

Uppdaterad
Publicerad

Rostade jordnötter framkallar mer allergi än råa. Kan det vara själva rostningen som är boven? Forskare tror sig nu vara orsaken till jordnötsallergi på spåren.

Jordnötsallergi är en av de allra vanligaste födoämnesallergierna hos barn och ungdomar och samtidigt en av dem med mest allvarliga konsekvenser. Nu har forskare vid University of Oxford i England kommit fram till vad det är som triggar denna livsfarliga immunologiska reaktion i kroppen. Det visar sig vara själva rostningen.

Proteinet förändras av rostningen

När man rostar jordnötter kommer de upp i temperaturer på runt 160-170 grader Celsius. Vid såpass höga temperaturer sker strukturella förändringar i nötens protein och det är dessa som kroppens immunförsvar reagerar mot och leder till en allergiskt reaktion nästa gång jordnötsproteinet dyker upp igen.

I studien, som publicerats i senaste numret av tidsskriften Journal of Allergy and Clinical Immunology, beskriver forskarna hur de gett jordnötsprotein från både rostade och råa jordnötter till möss och sedan mätt hur mössens immunförsvar reagerat när de återigen utsattes för samma protein vid ett senare tillfälle.

– Det här är första gången, vad vi känner till, som man direkt har kunnat visa vad som faktiskt triggar en allergisk jordnötsreaktion, säger professor Quentin Sattentau i ett pressmeddelande.

Jordnötsallergi vanligare i väst

Forskarna tror att resultaten skulle kunna förklara varför jordnötsallergi är vanligare i västvärlden än hos människor i östra Asien. Här i väst äter vi nämligen våra jordnötter rostade medan man längre österut hellre äter dem råa, kokar eller steker dem. Och där är folk heller inte i lika hög grad allergiska.

– Våra resultat pekar på att rostade jordnötter med större sannolikhet leder till jordnötsallergi än råa jordnötter, säger artikelns försteförfattare Dr Amin Moghaddam.

Caroline Nilsson, överläkare och specialist inom barn- och ungdomsallergi på Södersjukhuset i Stockholm. Hon forskar själv på diagnostik och behandling för allergi mot jordnötter och hasselnötter. Hon tycker att den nya studien är intressant.

– När man rostar jordnötterna så försvinner ju även en hel del vätska. Då blir proteinet, vilket är det som allergiker reagerar på, mer koncentrerat och jordnöten mer allergen, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.