Se upptäckten av klottret som arkeologerna menar ändrar historien om Pompejis förstörelse. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Så ändrade 2000-årigt klotter synen på när Pompeji begravdes

Uppdaterad
Publicerad

En inskrift av kol gjorde att arkeologerna ifrågasatte tidigare uppgifter om när Pompeji begravdes av Vesuvius vulkanutbrott. Texten kan ha varit en minnesanteckning om kostnad för en pågående husrenovering.

Under utgrävningar vid Pompeji 2018-2019 tog arkeologer fram delar av ett helt nytt kvarter. På en vägg inne i det så kallade “Trädgårdshuset” hittades en anteckning som nämner en kostnad och en tidsangivelse: ”XVI.K. NOV.IN OLEARIA ”. Det läses “sexton dagar före kalendas i november, i oljekammaren”. I vår kalender motsvarar det den 17 oktober och tyder på att förödelsen av staden skedde ungefär två månader senare än forskarna tidigare trodde.  

– Inskriptionen är gjord med kol så det är knappast troligt att den håller längre än några dagar – en månad. Om det avser år 79 när vulkanutbrottet skedde, då betyder det att datumet 24 augusti, som jag alltid har trott på, inte stämmer, säger arkeologen Massimo Osanna i Vetenskapens värld – Pompejis hemligheter. 

Vill du veta mer om Pompeji och se när forskarna gräver ut hittills outforskade delar av staden? Se programmet Pompejis hemligheter: Livet före katastrofen i Vetenskapens värld måndag 28 september i SVT2, kl. 20.00. Programmet går också att se redan nu på SVT Play. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer