Foto: TT arkiv

Så vill forskare stoppa uppvärmningen av polartrakterna

Uppdaterad
Publicerad
Minskade utsläpp av sotpartiklar är det absolut snabbaste och enklaste sättet att bromsa den skenande uppvärmningen av polartrakterna. Det menar forskare som nu vill få stopp på orenad koleldning, slitna motorer och smutsig rök från industrier.

Larmen har duggat tätt det senaste året: det råder extremvärme i Arktis. Nu under hösten har både havet och luften varit betydligt varmare än normalt för årstiden, vilket gjort isbildningen rekordlångsam.

Smutsig snö

Enligt forskarvärlden har utvecklingen gått oroväckande snabbt, och en avgörande orsak är de sotpartiklar bokstavligen smutsar ner polarisen och -snön och får dem att smälta ännu snabbare. 

Enligt expertis kan minskade utsläpp av sot ge resultat, och det snabbt: 

– För att  komma tillrätta med ett skenande problem som uppvärmningen av Arktis behövs snabba lösningar. Och att minska kortlivade föroreningar som sot är den snabbaste lösningen som finns, säger Durwood Zaelke, chef för den internationella klimatorganet IGSD till The Guardian

– Att få bort sotutsläppen skulle kunna minska uppvärmningen av Arktis med två tredjedelar redan på ganska kort sikt.

Kraftverk och kolrök

Avfackling av gas orsakar stora utsläpp av sotpartiklar. Foto: TT Arkiv

Sotet, oförbrända kolpartiklar, kommer främst från orenade kolkraftverk och när man facklar av gas i samband med olje- och gasutvinning. Även slitna motorer samt koks- och vedeldning för matlagning och uppvärmning orsakar stora utsläpp av partiklar, som sedan förs till polartrakterna med luftströmmarna. 

Enligt studier från Pacific Northwest National Laboratory, som tillhör USA:s energidepartement, orsakar sotet problem på flera sätt.

Självförstärkande effekt

– Dels genom direkt uppvärmning då det mörka sotet gör att luft, snö och havsis absorberar mer solljus. Och när det börjar smälta förvärras problemen då det blir mindre is och snö kvar som kan reflektera bort energin, säger Hailong Wang som forskar vid laboratoriet. 

Köpa tid

Att bromsa den globala uppvärmningen genom minskad användning av fossila bränslen är nödvändigt. Men det är dyrt och världens länder har haft svårt att komma överens om hur det ska gå till rent praktiskt.

Att ”pausa” uppvärmningen av polartrakterna genom minskade sotutsläpp är därför enligt forskarna ett sätt att få snabbt resultat och därmed köpa sig tid. Tid som kan behövas, då ingen riktigt vet hur lång tid det skulle ta innan minskade koldioxidutsläpp ger resultat. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer