”Granen står så grön och grann i stugan” lyder julsången men hurska man egentligen göra för att granen inte ska vissna och börjabarra redan när den kommit på plats i julgransfoten?
Åke Kestner ärträdgårdsmästare på Bergianska trädgården, han menar att bekymretmed barrande julgranar är att vi inte kan veta hur länge sedan detgått sedan granen höggs ned och granen alltså varit utan vatten.
–Det enda vi kan göra är att när vi väl tar in dem i rumstemperaturär att ge en ny snittyta genom att såga i stammen och sedan snabbtsätta ner den i julgransfoten och fylla på med vatten, gärnaljummet, säger Åke Kestner.
De första dagarna tar granen upp sommest vatten och då är det viktigt att snittytan är fräsch. ÅkeKestner rekommenderar att man ska ta bort fem till tio centimeterpå stammen för att granen ska ha en chans att ta upp vatten. Detgamla tricket att hälla socker och ättika i vattnet tror han intehar så stor betydelse om än att hålla vattnet fräscht lite längre.Dansar man runt granen kan man alltid passa på att pusta ut näragranen. Koldioxid mår den nämligen bra av.