Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här färgläggs bilderna från jätteteleskopet James Webb. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Så får de omskrivna rymdbilderna sina färger

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2022 skickade Nasas nya superteleskop sina första bilder hem till jorden. James Webb-teleskopet lät oss se längre tillbaka i tiden än någonsin tidigare. Men för att vi ska kunna se bilderna i färg behöver det osynliga ljuset från teleskopet göras om till färger det mänskliga ögat kan uppfatta.

Joseph Depasquale är bildbehandlare på Space Telescope Science Institute och jobbar med att färgsätta de bilder som tas med jätteteleskopet.

– James Webb är ett infrarött teleskop som kan se det ljus som ligger bortom vad våra ögon kan se, säger Joseph Depasquale i Vetenskapens värld – Ögat mot universum.

Teleskopet tar bilder genom flera olika infraröda filter som sedan översätts till färger synliga för det mänskliga ögat.

– Vi tar alltid hänsyn till den data som finns. Vi försöker att inte lägga till saker som inte fanns i datan till att börja med, och vi försöker att inte ta bort saker som finns där, säger Joseph Depasquale.

Se Vetenskapens värld  – Ögat mot universum på SVT Play eller den 8/5 klockan 20 på SVT2.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stjärnor tänds, omger sig med planeter och dör. Spela videon för att se några av Webb-teleskopets senaste bilder. Foto: NASA, ESA, CSA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.