Se hur coronaviruset gör för att överleva och hur det muterar.

Så fungerar coronaviruset

Publicerad

Det nya coronaviruset kan överleva på vissa ytor i upp till tre dygn, men flera olika faktorer påverkar spridningen av viruset. Viruset sprids även lättare om människor blir milt sjuka.

Coronaviruset har en arvsmassa som lätt förändras genom mutationer. Men dessa mutationer leder oftast inte till att viruset bli farligare, snarare tvärtom då viruset sprids lättare när vi inte blir så sjuka.

– Om vi blir milt sjuka har vi en tendens att vara ute mer i samhället och då smittar vi fler personer, säger mikrobiologen Mia Brytting.

Coronapandemin

Viruset trivs mer på vissa ytor

Man vet om att coronaviruset kan spridas mellan människor genom handtag och andra ytor.

I en amerikansk studie testade forskare hur länge viruset kan överleva på olika typer av ytor, rostfritt stål, plast, koppar och pappkartong.

Det visade sig att viruset trivdes bäst på plast och rostfritt stål där den kunde överleva i upp till tre dygn. Forskarna kom även fram till att viruset kan stanna i luften i upp till tre timmar.

Försöken utfördes i labbmiljö där det inte fanns någon yttre faktorer som kunde påverka resultatet. Därför kan resultatet variera i verkligheten.

Flera saker påverkar

Hur länge coronavirus kan överleva på exempelvis ett dörrhandtag beror på faktorer som hur mycket virus som dörrhandtaget smittades med och om solen står på, då det inaktiverar viruset.

– Det beror också på luftfuktigheten. Är det torr luft så överlever inte viruset. Sen beror det också på temperaturen, säger Mia Brytting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet