Pontus Johnson, professor vid KTH, förklarar hur hackare tar sig in i olika hushållsobjekt. Foto: Vidar Ruud/TT/Gustaf Kilander/SVT

Så hackas dina grejer: ”Då kan man ta över de här objekten helt och hållet”

Uppdaterad
Publicerad

Numera finns det smarta dammsugare, gräsklippare, och elsparkcyklar på stan som du kan låsa upp med telefonen via bluetooth. Men hur säkra är de här sakerna egentligen?

Studenter vid KTH har lyckats hacka drönare, elsparkcyklar och robotdammsugare. I klippet ovan visar KTH-doktoranden Sotirios Katsikeas hur man kan helt ta över en robotdammsugare och använda den för att spionera i folks hem.

– Vi kan ha live-video på vår mobil efter att vi har hackat den, vi kan också spela in video så att vi kan använda den för att spionera på de som är i rummet.

Enligt Pontus Johnson, professor på KTH, är de flesta digitaliserade hushållsobjekt alldeles för komplicerade för att kunna vara helt hackningssäkra. Och många produkter är för dåligt byggda för att överhuvudtaget kunna skyddas från hackningsförsök.

– Det bästa man kan göra det är att köpa säkra produkter, för att om de inte är välbyggda, då är de sårbara, säger Pontus Johnson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer