Nya spektakulära bilder avslöjar hur Titan skulle se ut, utan dess täta och disiga atmosfär. Foto: NasaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så här har du aldrig sett månen Titan tidigare

Publicerad

Saturnus måne Titan är en av de platser i vårt solsystem som potentiellt kan ha liv. Tidigare bilder av månen har visat en suddig, orange boll. Men nu har Nasa fått nya bilder som är de skarpaste hittills.

Titan är den enda månen i vårt solsystem som har en tät atmosfär. Små partiklar som heter aerosoler i Titans övre atmosfär reflekterar ljus. Tidigare bilder av månen har därför sett suddiga ut och det har varit svårt att föreställa sig hur dess yta ser ut.

Infraröda detektorer avslöjar landskapet

Men Nasas rymdsond Cassini-Huygens som mellan 1997 och 2017 undersökte Saturnus och Titan ger nu nya ledtrådar. Infraröda detektorer från sonden kunde se rakt igenom atmosfären ned till månens yta.

Genom att sammanställa en mängd olika bilder tagna under 13 års tid har nya och mer detaljerade bilder skapats. Och de avslöjar ett fantastiskt landskap av rullande sanddynor och metanhav. Så här skulle Titan se ut, utan den täta och disiga atmosfären.

Potential för liv på månen

Titan är särskilt intressant för forskare på grund av dess potential för liv. Månen som är fylld av hav och sjöar, har både koldioxid, vatten och syre. Rymdsonden Cassini avslutade sitt uppdrag genom att krascha in i Saturnus september 2017. Men Nasa planerar att skicka den drönarlika sonden Dragonfly i mitten av 2020-talet för att ytterligare utforska Titan.


Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer