Se hur artificiell intelligens kan användas för att hjälpa dig hitta rätt klädstorlek när du näthandlar. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Så kan AI hjälpa dig att köpa rätt klädstorlek online

Uppdaterad
Publicerad

Kunder klickar hem flera exemplar av samma plagg och skickar tillbaka storleken som inte passar. Den höga andelen returer tär på miljön och på e-handelsföretagens ekonomi. Med nya teknologiska lösningar försöker branschen få kunden att hitta rätt storlek direkt.  

– Kan man hitta ett verktyg för detta kommer returer att minska drastiskt, säger industridoktorand Anna-Maria Petisme. 

Mellan 30-40 procent av mode som köps online skickas tillbaka. Enligt Anna-Maria Petisme, industridoktorand vid Högskolan i Borås, är e-handelsföretagen mycket angelägna om att den siffran ska minska.  

– De flesta brottas med lönsamheten och det är dränerande för ekonomin att behöva ha en hel organisation bakom som kan packa upp och bedöma alla varor som kunder skickar tillbaka.

Digital storlekstvilling för varje kroppsdel

Inom branschen arbetas det med att ta fram nya tekniska lösningar för att hjälpa onlineshoppare att hitta rätt storlek på kläder och skor direkt. Ett exempel är den norska entreprenören Petter Hellevik som har utvecklat en programvara där artificiell intelligens används för att analysera kunders köphistorik. På det sättet kan kunden få fram en digital storlekstvilling för varje kroppsdel.  

–Tekniken är enkel, men det bygger på att man är beredd att dela data med andra företag, säger Petter Hellevik i Vetenskapens värld.

Vägen för hållbara val

Än så länge finns programvaran endast som en testversion. Enligt Anna-Maria Petisme på högskolan i Borås är flera liknande tekniska lösningar på gång – men ingen har ännu gjorts tillgänglig för de som handlar online.  

– Det har inte implementerats ännu, men jag tror att den här typen av ny teknologi är enda vägen för att få kunden att göra mer hållbara val. 

Vill du se mer om att handla på nätet? Se Vetenskapens värld – E-handeln: Framtidens shopping på SVT Play eller måndag 29 mars klockan 20.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.