Sättet som flughjärnorna sorterar dofter på kan användas för att förbättra hur våra sökmotorer hittar liknande bilder. Foto: Salk Institute

Därför är bananflugorna vassare än dagens sökmotorer

Uppdaterad
Publicerad

Det låter kanske otroligt men genom att förstå bananflugans luktsystem kan forskare skapa bättre sökfunktioner på nätet. Hur är det här egentligen möjligt?

Bananflugan har näsa för att skilja på det här med äpplen och päron. När den flyger runt i köket och träffar på en frukt känner flughjärnan snabbt igen en ny sort.

Nu har forskare inom systembiologi sett att den här insektens sätt att sortera lukter i hjärnan faktiskt kan hjälpa oss att få bättre sökresultat på nätet. Forskningen presenteras i tidskriften Science.

SVT Vetenskap frågade Saket Navlakha, en av systembiologerna bakom forskningen, hur det här egentligen är möjligt.

På vilket sätt är flughjärnan vassare än dagens algoritmer?

– Det handlar om att göra våra sökresultat bättre och snabbare. Exempelvis att gruppera liknande bilder eller musiklåtar för att hjälpa oss hitta det vi vill när vi söker oss fram. Bananflugan använder ett liknande system när den avgör om nya dofter leder till något ätbart eller något giftigt som den borde undvika.

Vi närmar oss drömmen med artificiell intelligens – att överföra hjärnans mekanismer till maskiner, säger systembiologen Saket Navlakha. Foto: Salk Institute

– I vår studie upptäckte vi att bananflugans hjärna sorterar och grupperar dofter bättre än våra sökmotorer sorterar sina sökresultat. I sökmotorerna används systemet för att känna igen saker som ansikten, musik eller fotografier. Det märks till exempel när du får förslag på nya låtar.

Vad kan våra datorer lära av flughjärnan?

– Bananflugans hjärna tar in många olika egenskaper av varje doft och det gör att ett unikt mönster av hjärnceller lyser upp för varje doft. Våra sökfunktioner använder inte lika mycket information om exempelvis ett foto, så sökresultaten blir inte lika välsorterade som dofterna i flughjärnan.

Varför behöver vi få bättre sökresultat?

– Den här funktionen är ett fundamentalt problem i väldigt många datorsystem och för datorforskare är det alltid intressant att kunna göra saker snabbare och mer effektivt, det kan exempelvis spara batteritid och energi.

Kan vi använda er forskning till någonting mer?

– Förhoppningsvis kan det hjälpa oss närmare själva drömmen med artificiell intelligens – att kunna härma hjärnans sätt att arbeta och överföra det till maskiner och datorer. Vi är i precis i början av detta.

Kan vi lära oss något om vår egen hjärna också?

– Ja, det skulle kunna hjälpa oss att förstå vad som går fel i hjärnan när människor förlorar förmågan att känna igen lukter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.